Jan Bøhler er en av de få politikerne i Oslo som tør å stille ubehagelige spørsmål om utviklingen i byen. I en Facebook-melding noterer han seg tre bilbranner ved Sofienbergparken på lørdag og at to personer ble sett løpende fra stedet. Deretter lister han opp de mange bilbrannene som ofte ikke nevnes i avisene.

Men tas disse ildspåsetterne noengang, lurer Jan Bøhler på. Han ba om svar fra justisministeren 14. november ifjor, men fikk ikke noe konkret svar. Så nå spør han igjen:

Kan justisministeren gi en oversikt over hvor mange bil- og garasje-branner som politiet har etterforsket i Oslo og i landet i 2017, 2018 og 2019, hvor mange saker som er oppklart, og hvor mange, om noen, gjerningspersoner som er tiltalt og eventuelt dømt? Kan statsråden også oppgi oppklaringsprosenten på bilbranner og si noe om hvorfor den i tilfelle er lav?

Politiet ante ikke selv i fjor hvor mange bilbranner som var påsatt. VG skrev:

Politiet har ingen definitiv statistikk på hvor mange bilbranner som har vært påsatt i Oslo i 2018, men estimatet er at det så langt i år har vært nærmere 20.

If Skadeforsikring kunne tidligere i år fortelle at utbetalingene for biler som brenner har økt med 42 prosent. De lister opp mange tekniske årsaker før det blir nevnt at «vi i 2018 også hadde en del påtente bilbranner i Oslo som endte med flere totalvrak.»

«En del» påtente bilbranner. Lurer på hva de kaller det i Frankrike hvor rundt 1000 biler brennes hver nyttårsaften. På et tidspunkt skifter man måten å uttrykke det på. Da blir det snakk om så så mange prosent mer enn i fjor. Så slipper alle å tenke på antallet og hvordan det ble sånn. Nesten som å gå på Karl Johan og beundre blomsterpottene som man har glemt er der for å hindre ekstreme tilhengere av fredens religion i å meie oss ned.

Vi håper at Jan Bøhler følger opp dette. Bilbranner er ikke miljøvennlig, men hører vi noen fra MDG si et pip om det? At knivstikkinger og bilbranner dreier seg om territoriale markeringer av den delen av Oslos befolkning som mangler fritidsklubber, er noe alle våre lesere vet. Kanskje kan Bøhler nå ut til et større publikum. Vi håper det. Han skriver:

Natt til i dag har vi igjen opplevd bilbrann i Oslo. Denne gang brant tre biler parkert ved Sofienbergparken, og to personer ble sett løpende fra stedet. Tidligere i august hadde vi fire bilbranner på forskjellige steder på Grønland, Grunerløkka og Kampen på under ett døgn lørdag 3/8. Sist i juni hadde vi tre garasje-branner med utbrente biler i løpet av døgnet 29.-30. juni på Mortensrud, Ammerud og Haugerud, som politiet naturlig nok sa måtte ses i sammenheng. Før det hadde vi tre bilbranner på tre døgn 9.-11. juni på Rustad, Tåsen og Grorud, hvor politiet mistenkte at de var påsatt og noen hadde sett bensinkanner.

Slik kunne jeg fortsette. Tidligere i år har det vært bilbrann og garasje-brann på Holmlia hvor to personer med bensinkanne ble sett løpende fra stedet – og på Haugerud, hvor politiet sa de jaktet på gjerningsmenn og hadde styrket mistanke om at den var påtent. Dette er heller ikke noe nytt i år. Om vi bare går tilbake til 2017 og 2018 skjedde det også flere urovekkende hendelser som da det 31. mars i fjor var tre bilbranner på et par timer på Holmlia, Sinsen og Romsås, eller garasje-brannen på Bjørndal 21. juli hvor et titalls biler ble ødelagt og politiet trodde den kunne være påtent.

Det som er felles for disse bilbrannene er: 1. at politiet ofte sier de tror de er påtent. 2. at noen er sett løpende fra stedet, gjerne med bensinkanne. 3. at en rekke av dem skjer forskjellige steder i løpet av et kort tidsrom. 4. at det gjentar seg opp gjennom årene hvilke steder i byen som rammes av bilbranner. 5. at media melder om de største bilbrannene når de skjer, men at det senere blir stille – og vi hører ikke noe om at noen tas og dømmes.

Derfor ville jeg vite fra justisministeren i Stortinget 14. november i fjor om hvor mange bilbranner med mistanke om kriminelle forhold som var registrert i Oslo og i landet, og hvor mange som var etterforsket ferdig, slik at noen var tatt og tiltalt. Jeg fikk ikke annet enn et generelt svar om regjeringens satsing på politiet. Siden den gang har jeg heller ikke registrert noe om at noen saker er oppklart og gjerningsmenn er tatt.

Jeg mener at bilbranner og garasje-branner er en viktig sak for tryggheten i våre nærmiljøer, og at de må prioriteres selv om de ikke fører til personskade. De skjer ofte i områder hvor det også er problemer med narkolangere og ungdoms- og gjengkriminalitet. Dermed kan grundig etterforskning av bilbranner være særlig viktig, fordi det kan gjøre at man avdekker sammenhenger. Jeg vil derfor imorgen sende følgende spørsmål til justisministeren:

Natt til 25. august brant tre biler på Sofienberg i Oslo. Tidligere i august og i sommer har vi sett bil- og garasje-branner på Grønland, Grunerløkka, Kampen, Rustad, Tåsen, Grorud, Mortensrud, Ammerud og Haugerud. I sakene er det ofte meldt om at gjerningsmenn er sett løpende fra stedet, og at politiet har mistanke om at brannene er påtente. Kan justisministeren gi en oversikt over hvor mange bil- og garasje-branner som politiet har etterforsket i Oslo og i landet i 2017, 2018 og 2019, hvor mange saker som er oppklart, og hvor mange, om noen, gjerningspersoner som er tiltalt og eventuelt dømt? Kan statsråden også oppgi oppklaringsprosenten på bilbranner og si noe om hvorfor den i tilfelle er lav?

 

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her


Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.