Det brenner stadig biler i Oslo. Men tas disse ildspåsetterne noengang, lurte Jan Bøhler på. Han ba om svar fra justisministeren 14. november ifjor, men fikk ikke noe konkret svar. 25. august spurte han igjen:

Kan justisministeren gi en oversikt over hvor mange bil- og garasje-branner som politiet har etterforsket i Oslo og i landet i 2017, 2018 og 2019, hvor mange saker som er oppklart, og hvor mange, om noen, gjerningspersoner som er tiltalt og eventuelt dømt? Kan statsråden også oppgi oppklaringsprosenten på bilbranner og si noe om hvorfor den i tilfelle er lav?

Det finnes både vitner til og video av brannstifterne, skriver Jan Bøhler på sin Facebook-side.

Mønsteret med at påtente bilbranner skjer i områder hvor vi har problemer med ungdoms- og gjengkriminalitet, gjentar seg – enten det er i Groruddalen, i Indre by øst eller i Søndre Nordstrand bydel.

Jan Bøhler registrerer det samme som Document: Det skjer ingen verdens ting – verken i mediene eller hos politiet.

Det som også gjentar seg er dessverre at det etter de første meldingene blir stille om saken i media og fra politiet, og at vi ikke får høre om at noen blir tatt. Påtente bilbranner er liksom ikke alvorlig nok til å få oppmerksomhet. Det er jeg helt uenig i.

Bøhler har igjen tatt opp problemet med justisministeren, og svaret er nedslående :

På onsdag tok jeg derfor igjen opp bilbranner med justisministeren på Stortinget. Han kunne ikke vise til at noen er tatt for de ca 160 påsatte bilbrannene siden 2017. Dette er urovekkende fordi det gjør at kriminelle oppfatter at det å true noen, hevne seg, eller markere seg med bilbranner, er risikofritt. Justisministeren lovte på onsdag at dette skal prioriteres høyere. La oss følge grundig med framover på om noen tas.

Ingen er tatt for de 160 påsatte bilbrannene siden 2017.

 

Vi vet hvilken retning dette går ved å se på våre naboland. Hvis det ikke stanses nå, så vokser problemet. Politikerne må våkne opp.

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂