Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I uken før påske brant 23 biler i Oslo. Vitner har observert folk løpende vekk fra åstedet, og politiet har mistanke om at brannene er påsatt. Risikoen for å bli tatt er imidlertid nesten lik null. Hvor lenge aksepterer storsamfunnet at dette får fortsette?

Det er også typisk at bilbrannene skjer i samme områder hvor det tidligere er meldt om flere bilbranner tidligere, nærmere bestemt i Groruddalen, Oslo Sør og Indre by Øst. Dette faller ofte sammen med steder der vi har størst problemer med ungdoms- og gjengkriminalitet og alt tyder på at oppklaringsprosenten dessverre er uhyre lav, skriver stortingsrepresentant for Ap, Jan Bøhler.

Daværende justisminister Kallmyr fra Frp opplyste i fjor høst om at det bare i Oslo var 123 mistenkt påsatte bilbranner fra 2017 til 1. april 2019. Hvor mange, om noen, som var oppklart fikk jeg aldri svar på, selv etter tre forsøk. Et lite lyspunkt er det at av de siste åtte bil- og garasjebrannene i Oslo er fire personer i alderen 18-20 år pågrepet for en brann på Hovseter, vest i Oslo. Det er første gang siden jeg begynte å prøve å følge med på alle meldinger om mulig påtente bilbranner i 2017, at jeg har lest at noen er tatt.

Bortsett fra firkløveret som på grunn av gode vitneobservasjoner og påfallende adferd kunne arresteres for bilbrannene på Hovseter i Oslo, er det i praksis ingen risiko for å bli tatt for bilpyromani i hovedstaden. Å tenne på biler er en helt trygg forbrytelse – også da Fremskrittspartiet styrte politiet.

Det er selvsagt prisverdig at Bøhler gjentatte ganger tar opp problemstillingen med uoppklarte bilbranner i Oslo, men man tar seg i å lure på om han skriver selvfølgeligheter på tomgang for seg selv eller desperat prøver å holde en opplagt sammenheng opp foran øynene på ignorante politiker-kolleger:

Dersom de som holder på med dette erfarer at risikoen for å bli tatt er svært liten, vil det øke faren for at vi får mer av det. Motsatt vil oppklaring av saker virke forebyggende og som en advarsel til aktørene.

Bøhler tenker høyt rundt mulige motiver:

Påtente bilbranner kan ha forskjellige motiver. Noen kan være rent hærverk og vandalisme, noen kan handle om forsikringssvindel, og noen kan dreie seg om målrettede aksjoner fra kriminelle miljøer som ledd i trusler, hevn, utpressing, innkreving, mm. Det er viktig for oss å få fakta og konkret kunnskap om dette som bare grundig etterforskning og oppklaring og dom i flest mulig saker kan bringe fram.

En nærmere refleksjoner om rotårsakene får vi derimot ikke fra Aps kriminalpolitiske talsmann og medlem av Justiskomiteen på Stortinget. Kan grunnen være at Bøhler stilltiende velger å følge partilinjen til Aps byrådsleder Raymond Johansen? Han har tidligere pekt på at kriminaliteten blant bydeler med høy grad av innvandring Oslo skyldes ikke etnisitet og ikke fattigdom – dét attpåtil som argument i et av verdens aller rikeste land.

Oppklaring av bilbranner vil blant annet ødelegge innvandringsillusjonene – er det derfor det ikke settes inn større ressurser for å få dem oppklart?

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.