237 branner i Oslo tror politiet er påsatt så langt i år. Brannene omfatter alt fra gressbranner, bilbranner og branner i boligkomplekser. På Nedre Ullevål har det startet brann fem ganger så langt i år. Folk er redde og lei. De flytter.

Siden har det brent fire ganger i blokken, sist i september. En eller flere brannstiftere har vært på ferde.

– Folk er jo redde, jeg møter folk hele tiden som snakker om brannene. Jeg har tre naboer som har flyttet. De sa til meg at det var på grunn av brannene, forteller Sakariassen.

Fire av brannene startet i inne i kjelleren, mens den femte startet i en beboers leilighet.

Politiet mistenker at alle de fem brannene ble påsatt.

Politiet forklarer delvis brannene med at Oslo er en stor by og at brannstiftere til enhver tid går rundt i byen til enhver tid. Når 25 prosent av brannene er påsatt, så høres det veldig høyt ut for en som ikke kjenner til historikken rundt branner i Oslo. Er dette representativt tall for resten av landet? Drøye tre prosent av brannene blir oppklart.

Hvert år registrerer Oslo politidistrikt rundt 1000 branner. Omkring hvr fjerde brann er påsatt, anslår de.

Så langt i år mistenker politiet at brannstiftere har vært på ferde 237 ganger (per 10. desember), mot 234 ganger på tilsvarende tidspunkt i fjor.

– I en så stor by som Oslo har vi brannstiftere gående ute nær sagt til enhver tid, sier Dahl.

Nesten alle sakene henlagt

Men brannstifterne går stort sett fri. Bare åtte av årets saker er oppklart. Hele 224 er henlagt. Oppklaringsprosenten er altså på litt over tre prosent.

Årsaken til at folk starter en brann er mange. Drap, forsikingssvindel og spenning er ikke uvanlig.

Bilbranner er nevnt, og dette er et velkjent fenomen i multikulturelle byer i hele Europa.  Hvorfor settes bilene i brann i disse miljøene? (Aften skrev for en tid siden at de fleste bilene som brenner i Oslo befinner seg øst i byen.)

37 av brannene har direkte tilknytning til boligblokker og 20 av brannene har skjedd på skoler eller i skolegårder. 46 av brannene var bilbranner.

Mange ildspåsettere ønsker oppmerksomhet. Brannene kan være et uttrykk for at de føler seg urettferdig behandlet av samfunnet. Noen ganger har personen psykiske lidelser og blir kjent utilregnelig.

Noen har som motiv å ta livet av personer eller skade en annens eiendom, andre gjør det for spenningens skyld.

Gjengangere

Dahl forteller også at noen branner er forsikringssvindel. Politiet har også erfaring med at kriminelle tenner på for å skjule spor fra kriminalitet eller som en avledningsmanøver for å utføre annen kriminalitet.

http://www.osloby.no/Politiet—Denne-blokken-er-blitt-patent-fem-ganger-i-ar-7069691.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂