Politi utenfor restene av et sprengt bolighus i Hässelby, nordvestre Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Så langt i 2023 har det gått av 64 bomber i Sverige. Det er en bombe omtrent hver annen dag, et antall man knapt opplever i noe annet land der det offisielt er fred.

Enkelte hadde trodd at situasjonen i Sverige raskt ville bedres med en ny borgerlig, regjering, støttet av Sverigedemokraterna.

Nettopp den omfattende kriminaliteten i Sverige var et hovedtema i valget sist høst, og det ble avgitt mange løfter og erklæringer om diverse akutt-tiltak som skulle iverksettes.

Men våren 2023, et drøyt halvt år etter valget, er forholdene minst like ille som i fjor.

Volds- og kriminalitetsbølgen i Sverige bare ruller på videre, og hendelser med skytevåpen og sprengstoff er blitt dagligdags stoff i svenske medier.

Det er så de store mediene knapt bryr seg om å melde om slike saker nå, utover små notiser. Bare de mest graverende og omfattende voldshendelsene får store medieoppslag.

Nå beretter Fria Tider om antallet bombeeksplosjoner hittil i år. Antallet er påfallende høyt til å være i et skandinavisk land som offisielt verken herjes av krig, borgerkrig eller noen form for væpnet revolusjon:

Hittills under 2023 har polisen registrerat 64 fullbordade sprängningar, vilket ungefär motsvarar en detonation varannan dag i genomsnitt, skriver Fria Tider.

Det er ulike åsteder for disse sprengningene, mest i de store byene Stockholm, Malmö og Göteborg. :

Den färska officiella statistiken visar att de flesta sprängningarna i början av året skedde i gängkrigets Stockholm.

Senare under året har dock detonationerna mest skett i södra Sverige.

Tallene blir enda mer skremmende når man tar med mislykkede sprengninger, eller sprengninger som ble forhindret av politiet. Da er man oppe i ett tilfelle så å si hver eneste dag:

  Förutom de genomförda bombningarna har polisen registrerat 19 försöksbrott och 51 förberedelsebrott.

Det sammanlagda antalet sprängningsrelaterade brott hamnar alltså på 134 – det vill säga i genomsnitt ett om dagen.

Det sprenges både biler og bygninger. Ofte benytter kriminelle gjenger sprengstoff til angrep mot andre gjenglederes privatboliger, for å skremme og skade. Dette rammer selvsagt også hele nabolag, og frykten sprer seg i hele Sverige.

Les også: 

Full kollaps: Kun 6 prosent av bombeangrep i Sverige oppklares

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.