Svensk politi har rykket ut til nok en drapssak. Foto: Staffan Claesson/TT Nyhetsbyrån / NTB

Igjen går det mot ny draps-topp med skytevåpen i Sverige. Hele 61 personer er skutt og drept så langt i 2022. I hele det øvrige Norden til sammen er tallet bare ti drepte.

Kriminaliteten i Sverige bare fortsetter å stige, og det gjelder ikke minst den groveste formen for kriminalitet: Dødelig bruk av skytevåpen.

Det har knapt gått en uke uten nye tilfeller av skyting og bombeeksplosjoner rundt om i Sverige, og da spesielt i de innvandrertette, såkalte utsatte områdene i de større byene. Hva et slikt utsatt område innebærer er, kan man lese mer om her.

Document har ved en rekke anledninger omtalt utviklingen, og trukket paralleller til en slags krigssituasjon. Se sak under.

Nå melder Fria Tider om at situasjonen bare er blitt verre i 2022, faktisk er det satt en ny, makaber rekord i antall døds-skytinger:

Skjutningarna slår rekord i Sverige med 61 döda i skjutvapenvåld hittills i år, skriver avisen.

Dette tallet blir ekstra oppsiktsvekkende, når de sammenholdes med tallene fra nabolandene. Det henvises til en artikkel i en, av alle ting, ungarsk avis som har merket seg situasjonen i Sverige:

Samtidigt har bara tio personer mördats med skjutvapen i hela övriga Norden tillsammans, skriver Magyar Hirlap.

Fria Tider fortsetter:

2022 ser ut att bli det blodigaste året någonsin för Sverige i fredstid. Från årsskiftet och fram till dagens datum har 61 dödskjutningar inträffat i landet, enligt polisens statistik.

Det här antalet har redan överträffat fjolårets tidigare rekord på 48 mord.

Fortsatt er det en del dager igjen av året, så tallene kan faktisk bli enda verre.

Det er  visse deler av befolkningen som står for det meste av utviklingen:

Merparten av skjutvapenrelaterad våldsbrottslighet har tillskrivits Sveriges stora invandrarpopulation. Statistik från polisen visar att nästan alla 5.000 medlemmar i gäng i Sverige är antingen första eller andra generationens invandrare, uppger forskaren Amir Rostami för Magyar Nemzet.

Kriminaliteten og de mange skyte-drapene har gitt Sverige en nokså spesiell posisjon i Europa:

Sverige har länge varit i rampljuset internationellt på grund av sin förvandling från ett en gång fredligt samhälle till vad Tysklands ledande tidning Bild har kallat «Europas farligaste land».

Sveriges nye, borgerlige regjering (med støtte av Sverigedemokraterna) har lovet tiltak:

Sedan högerkoalitionen vann valet utlovas nu hårdare åtgärder mot brottslighet. Regeringen föreslår skapandet av zoner där misstänkta kan frihetsberövas och visiteras samt vissa straffskärpningar och utökade befogenheter för myndigheter, skriver Magyar Hirlap.

Det gjenstår å se hvilke tiltak det er mulig å få gjennomslag for i et Sverige der et mer eller mindre samlet etablissement av politikere, medier, institusjoner og organisasjoner har akseptert, og faktisk jublet frem, den utviklingen som har ført til den situasjonen man nå står i.

Dette gjelder også de borgerlige partiene som nå utgjør regjeringen.

Bare Sverigedemokraterna har forsøkt å opponere mot poltikken som har vært ført, og heller ikke i dag har dette partiet mer enn en viss innflytelse fra sidelinjen. Det er neppe nok til å snu båten.

Les også: 

Krigen raser også i Sverige: To nye bombinger i natt

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.