Tavle

FNs hovedforsamling i New York. Foto: Brendan McDermid / Reuters / Scanpix.

«Trump dropper FNs klimatoppmøte», melder NTB, og det lyder liksom ikke som noen større nyhet. Hva i all verden skulle han gjøre der?

NTB lar oss forstå at den amerikanske presidenten ikke er blant de ordentlige menneskene:

Verdensledere som Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritannias statsminister Boris Johnson og Indias statsminister Narendra Modi er alle på plass på det ekstraordinære klimatoppmøtet i New York mandag.

Til stede er også Norges statsminister Erna Solberg (H), som er én av dem som har fått taletid på møtet.

Det viser seg at nettopp taletidene ved dette møtet er den reelle nyheten: Flere land som er entusiastiske på de fossile energikildenes vegne, får ikke taletid ved konferansen.

Det er Financial Times som bringer nyheten, fortjenstfullt formidlet av Thomas Vermes i ABC Nyheter:

«Slemme» kullkraftland som Japan, Sør-Afrika og Sør-Korea får ikke taletid. Det samme gjelder selvsagt USA, som trekker seg fra Parisavtalen og Brasil som kritiserer avtalen.

Australia får heller ikke tale, skriver The Telegraph.

Kina, som satser tungt på kullkraft, er imidlertid ikke gjenstand for den samme behandlingen, de er «klimapositive», må vite:

Oljelandet Norge og Kina, som ifølge BBC og andre satser stort på kullkraft ved siden av kjempesatsing på fornybar energi, får derimot entre podiet.

Beslutningen om kun å la partene med de «rette meningene» få komme til orde, er stikk i strid med alle prinsipper den vestlige sivilisasjonen legger til grunn for erkjennelsens prosjekt, der man veier ideer og argumenter opp mot hverandre.

Kontradiksjons­prinsippet kalles det i rettslæren: Alle involverte må høres innen man avgjør saken. Men det er et tegn i tiden at man gir avkall på dette i andre sammenhenger i denne nye sensurens tidsalder, etterhvert også i vitenskapelige sirkler, som burde være immune mot denslags tøv.

FN er altså motstander av vestlig sivilisasjon. Hvor lenge vil USA gidde å være med i denne vitsen av en verdens­organisasjon?