Sakset/Fra hofta

Flosklene renner ut av politikerne, ikke minst nå i valgkampinnspurten. Det høres flott ut, men betyr stort sett ingenting. Man kan spørre seg, hvor tar de det fra? Her er muligens svaret: Sjekk Svadageneratoren, så kan du også bli politiker, kanskje til og med partileder.

Vi hører det om igjen og om igjen, imponerende fraser og floskler som sant å si ikke betyr et skvatt. De fleste politikere behersker i dag kunsten å lire av seg slike tirader. Man kommer rett og slett ingen vei i politikken om man ikke er en svada-maskin.

De fleste lærer dette innholdsløse, polerte språket på kurs og seminarer i partienes ungdomsorganisasjoner. De drilles i å debattere, lærer seg grunnleggende hersketeknikker og får inn hele floskel- og svadavokabularet med teskje.

De er broilere som fôres og læres opp til å spille rollen på de politiske arenaer. Der skal de etter hvert spille floskel-pingpong med journalister, programledere og andre politikere.

Tulleprat som karriere

De som kjenner språket er «innafor», alle andre er på sidelinjen. Etter en kort eller lang politisk karriere, går ofte veien for disse floskelmaskinene til PR-byråer, lobbyorganisasjoner og diverse rådgiverjobber. Ikke minst ender mange av dem i ulike NGO-er, innen asyl/flyktningefeltet, klima, humanitær virksomhet m.m. Her kan de fortsette å leve greit av å omgi seg med et svulstig språk av politisk korrekte floskler og fraser. Dette kan settes sammen til budskap som så puttes inn i rapporter, høringsutalelser, pressemeldinger og debattinnlegg i mediene.

Alle nåværende partiledere er mer eller mindre mestere i svadaens kunst. På politisk toppnivå må man levere balansekunst av ypperste klasse for å overleve. Ett eneste ord eller utspill som faller «feil» ut, kan lynraskt føre til massiv hets og tap av posisjon. Sylvi Listhaug er blant dem som kan skrive under på det. En eneste Facebookpost fra hennes side våren 2018 om Arbeiderpartiets holdning til islamistiske terrorister førte til at hun måtte gå av som justisminister.

Nå kan også DU lære svadaen

Språkrådet er en organisasjon som er engasjert i å utvikle og ta vare på det norske språket. De synes også det er på sin plass å drive litt harmløst gjøn med den typen oppstyltet tullespråk som er vanlig både i næringslivet og blant politikere. I den forbindelse har de laget en ganske avansert «svadagenerator» der man selv kan lage eller få servert elleville politikerfloskler på rekke og rad.

Her kan man velge mellom en rekke ulike kategorier/områder man ønsker relevant, skreddersydd svada.  Områdene er: generell svada, bistandssvada, helsesvada, klimasvada, forsikringssvada, forsvarssvada, plan- og byggesvada, svada for Mattilsynet, arkivsvada, og universitets- og høgskolesvada.

Det er med andre ord enkelt å finne en generator noe som passer for å bygge karriere som politiker, leder eller byråkrat både i den ene eller andre sektoren av samfunnet.

Her er noen eksempler på hva som med et par tastetrykk kan produseres av dette nyttige verktøyet for fremadstormende floskelleverandører i alle aldre:

Generell svada:

«Vedrørende en implisitt agenda identifiseres synergieffekten med henblikk på ressurssituasjonen»

Bistandssvada:   

«I lys av en akutt kriserespons realitetsbehandles tiltakene på tvers av vårt felles verdigrunnlag»

Klimasvada:

«I arbeidet med en bærekraftig klimastrategi tilpasses handlingsrommet gjennom teknologisatsningen»

Helsesvada:

«Forutsatt en tverrfaglig mobilitet styrkes kunnskapsforankringen i forhold til nasjonale helsemål»

Ja, sånn fortsetter det, og mulighetene er uendelige. Det er bare å trykke på generatoren, og de mest «målorienterte og bærekraftige» floskler tyter ut på et øyeblikk.

For de fleste av oss er dette bare gøy, og en befriende harselas med det visvas en del samfunnstopper omgir seg med. For nåværende og kommende politikere samt andre medlemmer av plapreklassen er denne typen språk selve fundamentet i deres karriere. Sjekk gjerne en del av uttalelsene som kommer i valginnspurten opp mot denne generatoren. Det er garantert mye som er til å kjenne igjen.

Får du nå brennende lyst til å satse på en karriere innen dette, kan vi bare ønske lykke til med valg av «relevante virkemidler for optimal måloppnåelse».

Hvem er forresten er den verste «floskelmaskinen» i norsk politikk?

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!