Tavle

Det er ikke måte på hvor skummelt det er med Brexit i regi av Boris, og NTB fortsetter så godt de kan å fyre opp under angsten.

«Fornyet brexitfrykt svekket pundet», forkynnes det, men når det kom til stykket, var det jo en nokså liten nedgang:

Det britiske pundet ble svekket mot både dollaren og euroen etter at det ble kjent at Boris Johnson vil suspendere Parlamentet.

I den tidlige handelen falt pundet rundt 1 prosent mot begge de to valutaene, men hentet inn noe av tapet etterpå. Markedet reagerer negativt fordi Johnsons plan antas å gjøre det mer sannsynlig at britene forlater EU uten en avtale.

Om man ser på denne onsdagens svingninger alene, for eksempel med The Times Currency Services, kan jo fallet i pund sterling mot euro se riktig dramatisk ut:

Vannstanden ser liksom ut til først å ha blitt redusert til ca. en fjerdedel, for siden å ha hentet seg inn til rundt halvparten.

Men det man kanskje ikke tenker over i farten, er at y-aksen på figuren starter på et nivå langt over null. Det som ser ut som en sjokkbølge, er i virkeligheten en krusning på overflaten. Det er egentlig masse blått under.

Litt tydeligere blir det hvis man ser på saken i en ukes perspektiv:

Nyhetene om suspensjon av parlamentet avstedkom altså en nedgang til et nivå som uansett var klart høyere enn for en uke siden.

I ett års perspektiv blir det en typografisk umulighet å lage en synlig ellipse som kan romme hele denne onsdagens dynamikk:

1 pund var altså verdt 1,1104 euro for ett år siden, mot 1,1034 i skrivende stund. Det er en variasjon på ca. 0,6 prosent i løpet av ett år, og i mellomtiden har pundet vært både høyere og lavere enn nå.

Man forsøker likevel å holde pessimismen ved like:

Fiona Cincotta i Cityindex påpeker på sin side at bunnen ikke nødvendigvis er nådd, men at pundet kan falle ytterligere.

I praksis er det imidlertid ikke bare dårlige nyheter:

Valutanedturen ga riktignok et oppsving for den viktigste indeksen på London-børsen. Mange av de multinasjonale selskapene som inngår FTSE 100-indeksen har nemlig brorparten av sine inntekter i dollar.

I den grad det overhodet blir noen økonomisk straff i det lange løp for å gjenvinne det britiske demokratiet, ser den ut til å bli mye mindre enn forespeilet av en propagandabransje som ikke er i god tro.

Man risikerer det verste pundfallet på 34 år, sier noen. Var det armageddon i Storbritannia i 1985? Nei, da var Thatcher godt i gang med å rydde opp etter Labour, og landet befant seg i starten av en økonomisk boom.

Den reelle nyheten er kort sagt denne: Brexit kommer ikke til å skape særlig ubehagelige finansielle rystelser. Det er helt enkelt ingen panikk her.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!