Det er ikke måte på hvor skummelt det er med Brexit i regi av Boris, og NTB fortsetter så godt de kan å fyre opp under angsten.
«Fornyet brexitfrykt svekket pundet», forkynnes det, men når det kom til stykket, var det jo en nokså liten nedgang:
Det britiske pundet ble svekket mot både dollaren og euroen etter at det ble kjent at Boris Johnson vil suspendere Parlamentet.
I den tidlige handelen falt pundet rundt 1 prosent mot begge de to valutaene, men hentet inn noe av tapet etterpå. Markedet reagerer negativt fordi Johnsons plan antas å gjøre det mer sannsynlig at britene forlater EU uten en avtale.
Om man ser på denne onsdagens svingninger alene, for eksempel med The Times Currency Services, kan jo fallet i pund sterling mot euro se riktig dramatisk ut:
Vannstanden ser liksom ut til først å ha blitt redusert til ca. en fjerdedel, for siden å ha hentet seg inn til rundt halvparten.
Men det man kanskje ikke tenker over i farten, er at y-aksen på figuren starter på et nivå langt over null. Det som ser ut som en sjokkbølge, er i virkeligheten en krusning på overflaten. Det er egentlig masse blått under.
Litt tydeligere blir det hvis man ser på saken i en ukes perspektiv:
Nyhetene om suspensjon av parlamentet avstedkom altså en nedgang til et nivå som uansett var klart høyere enn for en uke siden.
I ett års perspektiv blir det en typografisk umulighet å lage en synlig ellipse som kan romme hele denne onsdagens dynamikk:
1 pund var altså verdt 1,1104 euro for ett år siden, mot 1,1034 i skrivende stund. Det er en variasjon på ca. 0,6 prosent i løpet av ett år, og i mellomtiden har pundet vært både høyere og lavere enn nå.
Man forsøker likevel å holde pessimismen ved like:
Fiona Cincotta i Cityindex påpeker på sin side at bunnen ikke nødvendigvis er nådd, men at pundet kan falle ytterligere.
I praksis er det imidlertid ikke bare dårlige nyheter:
Valutanedturen ga riktignok et oppsving for den viktigste indeksen på London-børsen. Mange av de multinasjonale selskapene som inngår FTSE 100-indeksen har nemlig brorparten av sine inntekter i dollar.
I den grad det overhodet blir noen økonomisk straff i det lange løp for å gjenvinne det britiske demokratiet, ser den ut til å bli mye mindre enn forespeilet av en propagandabransje som ikke er i god tro.
Man risikerer det verste pundfallet på 34 år, sier noen. Var det armageddon i Storbritannia i 1985? Nei, da var Thatcher godt i gang med å rydde opp etter Labour, og landet befant seg i starten av en økonomisk boom.
Den reelle nyheten er kort sagt denne: Brexit kommer ikke til å skape særlig ubehagelige finansielle rystelser. Det er helt enkelt ingen panikk her.
Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:
Eller du kan velge et enkeltbeløp:
Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981
Vårt Vipps nummer er 13629
For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.
Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!