Tavle

Tilfeldighetene ville at denne ukens podkast ble tatt opp rett før Philip Manshaus gikk amok i Bærum lørdag ettermiddag, der han drepte sin lillesøster for siden å ta seg inn i en moské og skyte rundt seg, innen han ble overmannet av en heltemodig besøkende i moskeen. Samtalen berører derfor ikke den viktigste begivenheten i Norge det siste halvannet døgnet.

Men verden utenfor Bærum er også viktig, og det har vært en uvanlig begivenhetsrike uke. Vi snakker først om to aktuelle saker fra Italia, altså situasjonen med det norske skipet «Ocean Viking» og den påfølgende diplomatiske situasjonen mellom Italia og Norge, samt den italienske regjeringskrisen som er fremkalt av innenriksminister Matteo Salvini.

Vi snakker også mer om sensur i sosiale medier, hvor Hanne Tolg denne uken er blitt utestengt fra Facebook på grunn av en ren nyhetsmelding om en uttalelse fra en polsk politiker om situasjonen i Sverige – ikke fordi Hanne hadde postet den aktuelle meldingen selv, absurd nok, men sannsynligvis fordi hun er uglesett av Facebook etter tidligere klager over urimelige avgjørelser fra selskapets side.

Endelig kommer vi inn på blant annet ytringsfriheten, eksplosjonene i Danmark, faktisk.no’s uforholdsmessig store interesse for HRS, samt på amerikansk politikk, der den demokratiske presidentkandidat Joe Biden har manifestert en manglende mental tilstedeværelse som får ham til å høres omtrent like tåkete ut som Jonas Gahr Støre, og der Antifa har gjort seg gjeldende på en måte som vekker dyp uro over USAs fremtid. Polariseringen i USA, der Trump til stadighet utsettes for helt urimelige angrep, ser bare ut til å bli stadig verre.

Vi ser antydninger til dette siste hjemme også, lat ikke som noe annet.

Documents oppgave er å holde hodet kaldt i en opphetet virkelighet, konkluderer Hans Rustad. Det er ikke noe mindre sant etter drapet og drapsforsøket i Bærum – uvanlige ubehagelige begivenheter som har fått norsk offentlighet til å miste hodet på en måte som ikke er svært forskjellig fra det man kunne ha ventet.

Podkasten kan også høres på Facebook, YouTube, SoundCloud og Spotify. Vi høres neste helg!

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

 

Lei av Facebook? Følg oss på MeWe, da vel!