Dette videoklippet har fått over 152.000 visninger på Facebook i løpet av to dager. Vi er ikke overbeviste om alle som har sett klippet kjenner hele sannheten. Det gjør heller ikke vi, men dekningen og spredningen av klippet fortjener en nærmere omtale. Foto: Skjermdump fra Facebook

Mann dytter dame overende. De har kranglet, provosert hverandre og det ender med at han går over streken. Noen filmer opptrinnet, og vipps er sosiale medier fulle av hat mot mannen. Men hvorfor er Islamsk Råd Norge, det flerkulturelle magasinet Utrop og en halal-butikk så aktive i å spre filmklippet?

I utgangspunktet er dette en fillesak som ikke fortjener omtale. Men opptrinnet i Bærum tjener som en særdeles god illustrasjon på hvordan vinkle, hvordan blåse opp og hvordan spre en «nyhet» for å påføre andre skam. For med en absolutt marginal nyhetsverdi, kan det neppe være stort annet enn utskamming som er drivkraften bak enkelte aktørers spredning på sosiale medier.

Hvilke aktører som er aktive, samt det betenkelige i at disse kan tilrettelegge for hatefulle, truende og infame kommentarer mot en de ønsker å henge ut, er også påfallende når man tar ensidigheten i betraktning. For speilvender man situasjonen, ville den samme intense spredningen av saken aldri skjedd av de samme aktørene.

Det hele begynner med et lite oppslag i Budstikka 11.4.:

En kvinne og en mannlig rulleskiløper havnet i en krangel på rulleskiløypa på Rud. Det hele endte med at mannen dyttet til kvinnen slik at hun falt.

Politiet ble tilkalt, og tok turen bort.

– Det har vært litt uenigheter i forhold til hvem som har lov til å bruke banen, og det har eskalert i en krangel og litt knuffing og dytting. Det er heldigvis ingen som kom til skade i hendelsen, forteller oppdragsleder Alexander Østerhaug.

Etter å ha pratet med partene dro politiet fra stedet.

– Det er litt motstridende forklaringer, så det er litt vanskelig å ta stilling til hva som har skjedd. Det er ord mot ord, sier oppdragslederen, og fortsetter:

– Politiet har ikke tatt stilling til hva som har skjedd, og vi har ikke konkludert med hvem som er mistenkt eller fornærmet. De har imidlertid fått tilbud om å anmelde hverandre i ettertid, avslutter han.

«Case closed», ville man da tenke. To tullinger som hisser seg så mye opp at politiet tilkalles – og bruker tid på dette i disse korona-tider – fortjener ikke mer oppmerksomhet. Move on.

Men opptrinnet ble filmet:

I en video som Budstikka har fått tilsendt, krangler partene høylytt. Det hele ender med at mannen dytter kvinnen slik at hun faller. Klippet viser imidlertid ikke foranledningen til situasjonen.

Så tar det ikke lang tid før en 14 sekunder lang videosnutt sirkulerer på nettet.

Langt fremme i køen av nettsteder som raskt deler videoen, står Islamsk Råd Norge (IRN). Man kan spørre seg hvorfor, og svaret ligger nok i sakens natur: Etnisk, norsk mann dytter muslimsk kvinne med hijab. IRN sletter senere klippet fra sin Facebook-side, og forklarer hvorfor:

Skjermdump av Islamsk råds post på Facebook.

Shakeel Rehman er ikke overrasket, og skriver på egen Facebook-side dette:

At IRN (Islamsk Råd Norge) måtte fjerne videoen, som viser en mann dytte hardt en kvinne ut av en rulleskiløype, fra sin fb side fordi «kommentarfeltet tok dessverre en ufin retning», burde ikke ha kommet som en overraskelse på IRN.

Det er bare å se på deres hovedside så skjønner man hva de har gjort galt i alle år når de har dyrket gruppetenkning og en «nasjon i nasjonen» istedenfor fellesskapstenkning.

Muslimnasjonalismen burde ikke ha overrasket dem.

De har selv sådd fremmedgjøring blant sine medlemmer og dermed radikalisering, som de nå ble vitne til i sitt kommentarfelt. Dette visste de når de lærer sine medlemmer at de er en adskilt gruppe og må ta ansvar for «sitt folk».

De burde lære av moren til Maren Ueland som mistet sin datter i den brutale terroren i Marokko.

Hun nekter å se mennesker som medlemmer av en gruppe men alltid som individer. Hun holder hode kaldt til tross for den bunnløse sorgen. Slik var Maren og slik vil de bevare hennes minne. Ikke tenke «oss mot dem».

Ikke del mennesker opp i grupper og deretter lære dem kun å ta vare på egen gruppe og se på andre med fordommer og stereotypier.

Mens IRN gjør det motsatte og snakker om «Ummah, et felles ansvar».

Også blir de overrasket over at kommentarfeltet tar en «ufin» retning?
Og snur deretter igjen fokuset utelukkende på mannen som dyttet.

Har vært lite imponert over lederskapet blant muslimer i en årrekke.

Kort tid etter legges videoklippet ut på Facebook-siden til bedriften Matpunkt. Dette er en Bærums-basert leverandør av halal-kjøtt med lokaler et par kilometer fra Rud. Det er nærliggende å tenke seg at den forulempede kvinnen eller noen i hennes følge har forbindelser til Matpunkt, og derfor anser Matpunkts nettverk som bedre egnet til å spre videoen enn fra for eksempel noen private Facebook-sider uten den samme følgerskaren.

Skjermdump av Matpunkts post på Facebook.

I Matpunkts trådstart heter det blant annet:

Hjelp oss med å formidle budskapet » Vold mot kvinner aksepteres ikke».

Media: de berørte er representert av Advokatfirmaet Elden. De som søker mer informasjon oppfordres derfor å rette sine henvendelser dit.

Er virkelig Advokatfirmaet Elden på saken? Her spares det ikke på kruttet!

Det tar ikke lang tid før Matpunkt har flere hundre kommentarer, men etter noe tid slettes de aller fleste (hvorfor, mon tro?). Både videoklippet og trådstarten, som i skrivende stund har nesten tusen delinger, og over 152.000 visninger, ligger der fortsatt. Trådstarten fra 10.4. har imidlertid fått en oppdatering og utdypning 13.4., der det legges større vekt på etnisitet og rasistiske undertoner:

Til sammen var det 7 barn i alderen 4-10 år og 4 andre kvinner, inkludert min familie. Alle med utenlandsk opprinnelse og samtlige kvinner bærer hijab. Denne mannen på rulleski, iført gul-svart treningsklær, trengte seg nært inntil barna da han med aggressivt vokabular uttrykte sitt sinne. Noen av ordene som jeg husker er ‘idioter’, ‘jævla drittunger’ og drittsekker’. […]

Under hele samtalen opplevde jeg denne mannen aksepterte ikke vår tilstedeværelse på stedet. Jeg oppfattet at han flere ganger påstod å være mer norsk enn meg og han hadde mer rett til å bruke og være der. Han spurte meg blant annet «hvilket land er du ifra?», «Jeg er norsk», «du må vekk fra rulleskibanen».

Hele tiden presset denne mannen seg innpå meg og var svært nærgående og truende både i sin samtaleform og kroppsspråk. Samtalen utviklet seg til at denne mannen, med klare ordlag, gjentatte ganger, begynte å true meg med ord som «du må passe deg», «du ville fått en annen behandling om det ikke var barn i nærheten». Samt at han truet med at neste gang han ser meg vil jeg få smake på det og dette er eneste som fungerer.

Han etterspurte flere ganger om hvor jeg kommer fra og nøyde seg ikke med svaret om at jeg også er fra dette området. Han ville vite min alder og navn. Jeg nektet å oppgi personalia til denne mannen.

På et tidspunkt helt uventet, sier han at han skal slå meg ned. Siden jeg vet at min svigerinne filmer hendelsen gjentar jeg det han sier høyt for å verifisere det han sier.

Matpunkt legger også ut et eget bilde som beskriver situasjonen:

Skjermdump fra Matpunkts post på Facebook.

Det flerkulturelle magasinet Utrop følger opp med en artikkel, der kvinnens etnisitet gjøres til et poeng: «En norskpakistansk kvinne ble dyttet av en mann mens barna og et annet familiemedlem var vitne til hendelsen». Et dypdykk i Utrops kommentarfelt på Facebook gir en indikasjon på stemningen.

Rulleskimannen ble tidlig «outet» hos bl.a. Matpunkt med navn, adresse og telefonnummer, samt med oppfordringer til arbeidsgiver og lokalt idrettslag (begge navngitt) om å gi fyren sparken. Hans private Facebook-side blir i skrivende stund fortsatt fylt opp av det som på en god dag må kunne kalles utrivelige kommentarer.

Vi kjenner pt. i all hovedsak bare kvinnens side av saken. Men la oss legge til grunn at rulleskimannen er en tvers igjennom rasistisk drittsekk. Fortjener han, eller andre som gjør eller sier noe dumt og sosialt uakseptabelt, Facebook-tribunalets gapestokk og å bli brennmerket for evig og alltid som den «hatske rulleskimannen fra Bærum»? Er det opp til deg og meg å dømme andre basert på bare den ene sidens versjon?

Rulleskimannen – eller andre – skal selvsagt ikke dytte, men politiet som kom til stedet fant at det ikke var hensiktsmessig å forfølge saken. Det gir en indikasjon på alvorlighetsgraden og balansen, og at dyttingen kanskje skjedde basert på berettiget harme. Men dumt av rulleskimannen var det, åkke som.

Politiet bruker ofte tid på å rykke ut til slike fillesaker, hvis de i det hele tatt har anledning til å prioritere den slags. Man kan derfor anta at kranglingen har pågått noe tid før politiet kom. Og kanskje har saken en helt annen side? Fra uverifisert hold får vi opplyst følgende:

«Utrolig lett for dere alle å kommentere en hendelse dere ikke har vært vitne til, og som kun viser noen sekunder av en hendelse som varte i ca. 45 min – 1 time!!! Jeg var vitne til alt som skjedde, og prøvde å megle mellom partene – damen som har lagt ut denne videoen, var ikke interessert i å prøve å løse saken på en minnelig måte, og var SVÆRT provoserende ovenfor mannen, så jeg har full forståelse for at han ble sinna – han hadde alt på sitt tørre, inntil de krysset en merket rulleskibane – da skulle de ha veket for ham som gikk på rulleski, ikke sant?

For det var mange barn og voksne damer som krysset rulleskibanen på en helt annen plass enn de har merket av på kartet… de krysset nemlig i en nedoverbakke der det også er en sving… dette skapte en svært farlig situasjon for mannen på rulleski, og det var kun flaks at han klarte å styre unna slik at det ikke ble en kollisjon – og det hadde blitt stygt da han hadde god fart på rulleskiene – han hadde ikke hatt en sjanse til å stoppe…

For å si det enkelt, de voksne damene og barna tok IKKE hensyn til mannen som trente på rulleskiene sine … jeg forsvarer ikke at han skyver damen, men damen på videoen var utrolig provoserende… og det skrives heller ikke noe om at hennes bror/mann plutselig dukket opp og skulle banke bærumsmannen… han dyttet bærumsmannen minst like stygt, og kalte han en kvinnemishandler, barnemishandler etc, etc.

Å nei, sannheten må også komme frem, og det gjør den ikke i denne videoen eller innlegget.»

Der står saken nå. Vi understreker igjen at vi ikke har verifisert noen av partenes versjoner nærmere, men det er verdt å minne om hvordan det gikk i for eksempel ambulansesaken, med Covington-guttene i USA, Black Box/kona til Wara og Stovnerrevyen.

Det store spørsmålet er imidlertid hvorfor Islamsk Råd Norge, Matpunkt og Utrop er så ivrige etter å dele informasjon når det dreier seg om patetiske fillesaker, men er tause når det er snakk om langt mer alvorlig kriminalitet. Selektiviteten er påfallende.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.