Dette videoklippet fikk over 152.000 visninger på Facebook i løpet av to dager. Vi er ikke overbeviste om alle som har sett klippet, kjenner hele sannheten. Politiet har nå gitt mannen et forelegg for «kroppskrenkelse».

Bærumsmannen som i april ble uthengt som rasist i nettavisen Utrop og på Facebook er ilagt et forelegg på 8000 kroner for kroppskrenkelse.  Anmeldelsen for hatkrim er henlagt, samtidig som kvinnen takket ‘nei’ til å løse saken i Konfliktrådet.

Krangelen oppsto da han han var på vei tilbake opp løypa. På nedturen unngikk han så vidt å kjøre på kvinnens to mindreårige barn, og han unngikk også å falle. Da han passerte noen voksne, ropte han at de måtte se å fjerne barna fra traseen.

På vei tilbake opp løypen ble han stoppet av kvinnen, som fektet med noen gåpinner og forlangte en unnskyldning. Kvinnen nektet også å flytte seg, og oppfordret ham til å slå henne. Det oppsto et munnhuggeri som varte i flere minutter. Hun fikk en liten dytt, og falt. Det fremgår ikke av videoen som er publisert, at hun deretter slengte en rulleski langt avgårde. Mannen ringte da politiet, som kom til stedet etter 10-15 minutter.

Hele opptrinnet ble filmet, og en kort, redigert videosnutt fikk enorm spredning på nettet, etter at den ble lagt ut av blant annet av Islamsk Råd og nettavisen Utrop. Mannen ble hengt ut som rasist, og mottok trusler om hevn både per telefon og på epost.

Lørdag melder Budstikka at mannen er ilagt et forelegg på 8000 kroner, etter Straffelovens § 271.

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som øver vold mot en annen person eller på annen måte krenker ham fysisk.

En kroppskrenkelse kan gjøres straffri dersom

  1. den er gjengjeldt med en kroppskrenkelse eller kroppsskade, eller
  2. den gjengjelder en forutgående kroppskrenkelse, kroppsskade eller særlig provoserende ytring

Til tross for at det var mannen selv som varslet politiet, etter det han fant som farlig og provoserende handlinger fra kvinnen og de to barna, valgte politiet – sannsynligvis ikke uten et visst press fra de som ville ha dette til å være «en rasistisk hendelse» – å ilegge mannen et forelegg.

– Saken er ferdig etterforsket og når vi ser bevisbildet under ett, er det dette vi lander på. Vi er kjent med at det var en tildragelse av konflikten, både før og etter hendelsen han blir bøtelagt for, sier politiadvokat Kathrine Eilertsen i Oslo politidistrikt til Budstikka (betalingsmur).

Ifølge politiet ble det gitt motstridende forklaringer om årsaken til hendelsen, og saken endte med at partene fikk invitasjon til å anmelde hverandre.

– Siktede ønsket å skvære opp i konfliktrådet, noe fornærmede har valgt å avslå, sier politiadvokat Eilertsen.

Mannen skal etter hendelsen ha mottatt en rekke sjikanerende meldinger og trusler på telefon og via sosiale medier.

– Saken har skapt et veldig engasjement, med mange reaksjoner. Det er ingen tvil om at siktede har fått kjørt seg i etterkant, sier Eilertsen.

Budstikka har også vært i kontakt med kvinnens advokat.

– Man kan ikke overfalle eller dytte kvinner i grøfta og tro man slipper unna med det, skriver kvinnens bistandsadvokat, John Christian Elden i en tekstmelding.

Ifølge Elden var hverken han eller hans klient kjent med utfallet av saken da Budstikka tok kontakt fredag.

– Det er riktig å avgjøre saken med bot. Størrelsen legger vi oss ikke opp i, men boten plasserer ansvaret for lovbruddet der det hører hjemme, sier advokaten.

Document skrev om saken i april i år:  Slik spres det «gode hatet» mot etnisk norske

Muslimnasjonalister

Utrop («Norges første flerkulturelle avis») har skrevet en rekke saker om denne hendelsen. Deres dekning, for ikke å si opphausing, av saken fikk leder for Senter for sekulær integrering (SSI), Shakeel Rehman, til å skrive en ytring. i Utrop, med den megetsigende tittelen: «Muslimnasjonalistene» er like rasistiske som rasismen de mener seg utsatt for

Siden offeret i denne saken er en minoritet og har muslimsk bakgrunn, har allerede miljøer som jeg definerer som muslimnasjonalister plukket opp denne hendelsen og de fokuserer utelukkende på mannens hudfarge og offerets etnisitet og religion. Og gjør dette til en sak om hatkriminalitet før alle fakta er på bordet, og før de har hørt den involverte mannens presentasjon av saken. (Utrop)

Rehmans kloke ord vakte tydeligvis ingen gjenklang hos Dag Herbjørnsrud, som 5. mai gjentok rasismebeskyldningene, også i forbindelse med politiets håndtering av hendelsen: Spesialenheten bør granske Bærum-politiets handlinger overfor muslimer

Tre dager senere svarte så Pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni Grøndahl med denne ytringen: Her er politiets versjon av rulleski-saken

Mannen, som selv var den som kontaktet politiet, har så langt ikke avgjort om han vil vedta forelegget. Mye taler for at han har en god sak, om han velger å prøve saken for retten.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.