En iransk statsborger i 30-årene er pågrepet, siktet for å ha drept sin ekskone på Strømmen i Akershus. Det skal ha vært flere vitner til drapet.

Politiet fikk mandag morgen flere telefoner om en blodig mann med kniv, og rykket ut til en boligblokk ved Strømmen stasjon i Skedsmo kommune. I leiligheten fant de en kvinne i midten av 30-årene død. En jevnaldrende mann ble pågrepet utendørs, og er siktet for drap.

Dersom det viser seg at siktede er gjerningspersonen, føyer drapet seg inn i et velkjent mønster som Document påviste i april i fjor: Dramatisk økning: To av tre partnerdrap begås av utlendinger.

Fasit for fjoråret ble enda mer tydelig: 5 av 6 partnerdrap i 2018 ble begått av innvandrere.

Drapet skjedde i tilknytning til kvinnens bolig, også hun iransk statsborger. Det er så langt ukjent hvordan den pågrepne stiller seg til siktelsen. Han fremstilles for fengsling tirsdag.

– Da vi kom til stedet kort tid etter, viste det seg at en kvinne midt i 30-årene var død. Saken etterforskes som drap, opplyser politioverbetjent Christian Berge ved Felles enhet for etterretning og etterforskning i Øst politidistrikt til NTB.

Mannen ble pågrepet like utenfor boligen, uten dramatikk. Politiet forsøker å finne ut nøyaktig hvor drapet skjedde, men NTB får bekreftet hos politiet at avdøde ble funnet utenfor boligen.

Politiet mener de har kontroll på en kniv de mener er drapsvåpenet, men ønsker ikke å si mer om det nå.

Siktede og den drepte kvinnen har et mindreårig barn sammen. Barnet er ivaretatt av politiet og barnevernet.

– De er begge iranske statsborgere. Barnet var ikke hjemme da drapet fant sted, sier påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Guro Holm Hansen i Øst politidistrikt, til NTB.

Det har vært kontakt med politiet tidligere i forbindelse med konflikt mellom kvinnen og mannen.

– Men vi kjenner ikke omfanget at det ennå. Det er naturlig å etterforske dette videre, sier politiadvokaten.

Det er planlagt avhør av siktede mandag ettermiddag og fremstilling for varetektsfengsling tirsdag ettermiddag i Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm.

Mannen har fått oppnevnt advokat Dag Svensson som forsvarer. I 15.45-tiden var han på vei til avhøret i Lillestrøm. Han sier til NTB at han så vidt har fått snakket med mannen.

– Det var flere vitner til hendelsen. Disse skal avhøres av politiet så snart som mulig. Hva som var motivet for drapet, vil bli sentralt i etterforskningen, sier politioverbetjent Berge.

Kriminalteknikere har vært på åstedet fra mandag morgen. Det er innledet teknisk og taktisk etterforskning. Det foretas blant annet rundspørring i området rundt åstedet.

Justisminister Tor Mikkel Wara satte i fjor høst ned et eget utvalg som skal gjennomgå alle partnerdrapssaker i Norge.

I utvalgets mandat ligger blant annet å finne ut av hvorfor så mange varslede drap ikke forhindres. Utvalget skal være ferdig med sitt arbeid og levere en innstilling innen utgangen av september 2019.