For dagens progressive mennesker er noe av det verste som kan tenkes, at «døde hvite menn» har fått æren for så mange prestasjoner innenfor vitenskap, litteratur, filosofi og politikk som har vært viktige for menneskeheten.

Ivrige som de er til å sensurere de delene av historien som ikke oppfyller de moralske standardene som etter deres oppfatning er udiskutable i dag, nøler de ikke med å rive de historiske skikkelsene som tilhører nevnte kategori, ned fra pidestallen.

Thomas Jefferson kan for eksempel ikke hylles som en av den amerikanske konstitusjonens fedre, for han eide jo slaver. Og sånn går no dagan.

I vår tid, hvor de fleste ting er snudd på hodet, er de døde, hvite menn i ferd med å bli erstattet som autoriteter av en ny sosiologisk klasse: Det nye politiske borgerskapet bestående av de morske unge kvinner.

Sumaya Jirde Ali, Greta Thunberg og Carola Rackete. Fotografier: Lise Åserud / NTB scanpix, Yara Nardi / Reuters og Guglielmo Mangiapane / Reuters.

Man skal ikke tenke så nøye etter for å innse at Sumaya Jirde Ali, Greta Thunberg og Carola Rackete, tre aktuelle representanter for den sosiologiske klassen, har mye til felles. Ikke bare er de morske unge kvinner; de er også uvanlig sikre i sin sak, hva enten det gjelder rasisme, klima eller migrasjon. De er så sikre at deres rettferdige harme fortjener allmenn hyllest. De står jo for det gode, og bekjemper det onde. Eller noe sånn.

Det virker ikke heeelt opplagt at det er noe godt bytte vi er vitne til her. Men det virker dessverre som vi må holde ut med slike moralister med en misjon i livet i resten av vår levetid.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!