Foto: Andrew Yates / Reuters / Scanpix.

Utsiktene til at Det konservative partiet i Storbritannia kan få en høyst nødvendig revitalisering under ledelse av den karismatiske Boris Johnson, har åpenbart gjort den britiske venstresiden nervøs.

The Guardian gjør nå et forsøk på å la et essay av Johnson fra 2007 som inneholder islamkritikk, bli heftende ved ham og hans utsikter til å flytte inn i Downing Street 10.

Teksten det er tale om, var et etterord til en nyutgivelse av om bok Johnson har skrevet om Romerriket:

Writing about the rise of the religion in an appendix added to a later edition of The Dream of Rome, his 2006 book about the Roman empire, Johnson said there was something about Islam that hindered development in parts of the globe and., as a result, “Muslim grievance” was a factor in virtually every conflict.

Dette er jo velkjente tanker blant personer i Vesten som er kritiske til islam, og de gir assosiasjoner til både Samuel P. Huntington og Winston Churchill.

Den britiske venstreavisens oppdagelse har avstedkommet kritikk på bestilling. Boris blir subtilt stemplet som muslimhater:

Johnson’s argument was described as disconcerting and problematic by Tell Mama, which monitors anti-Muslim hate and said he had demonstrated a lack of understanding of the religion. The Muslim Council of Britain (MCB) said many people would like to know if the favourite to become the next prime minister still believed “Islam inherently inhibits the path to progress and freedom”.

Selv om det ikke er kommet noe svar på dette, er det ingen grunn til å tro at Boris Johnson har skiftet mening i spørsmålet, all den tid det knapt går en dag uten at den kan bekreftes. Og analysen hans er utmerket:

“There must be something about Islam that indeed helps to explain why there was no rise of the bourgeoisie, no liberal capitalism and therefore no spread of democracy in the Muslim world.

“It is extraordinary to think that under the Roman/Byzantine empire, the city of Constantinople kept the candle of learning alight for a thousand years, and that under Ottoman rule, the first printing press was not seen in Istanbul until the middle of the nineteenth century. Something caused them to be literally centuries behind.”

Dette kunne ha vært – nei, det er – skrevet av den tysk-egyptiske islamkritikeren Hamed Abdel-Samad, som er utgitt på Document Forlag.

Det er liten grunn til å tro at særlig mange av de konservative partimedlemmene som skal velge mellom Boris Johnson og Jeremy Hunt, lar seg skandalisere av Johnsons islamkritikk – kanskje snarere tvert imot.

Johnsons kritikere er ikke nødvendigvis svært mye edrueligere enn Trumps:

Mohammed Amin, a former chairman of the Conservative Muslim Forum, said Johnson’s analysis risked “actively promoting hatred of Muslims”. Amin was expelled by the forum in June after criticising the party leadership’s response to reports of Islamophobia and comparing Johnson’s popularity to that of Adolf Hitler in the 1930s.

Johnson var ved en anledning i fjor svært frittalende på en viss islams bekostning, da han sammenlignet kvinner i burka med postkasser.

Det ville være et dårlig tegn for Storbritannia og Europa dersom Johnsons kritikk av islam og harselas med burkaen skulle være til hinder for at han blir statsminister.

Valget av Johnson ville snarere være en triumf for demokratiet, all den tid et flertall av befolkningen mener at islam ikke hører hjemme i Europa.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.