Mohammed Amin, leder for det konservative partiets muslimforum, sammenligner Boris Johnson med Hitler og truer med å trekke seg dersom Johnson velges som leder.

I går ble det klart at Boris Johnson vant første runde av toryenes ledervalg suverent, men leder Amin i Conservative Muslim Forum, ble ikke blid.

I et intervju med BBC påpekte intervjueren at Boris nyter stor popularitet blant både parlamentsmedlemmer og partimedlemmer. Mohammed Amin svarte:

«A lot Germans thought that Hitler was the right man for them.»

– Mange fryktelige mennesker har vært populære. Popularitet er ikke det avgjørende. Syretesten er om denne personen har moral til å være statsminister. Johnson består ikke den prøven, sier Amin til Today på BBC Radio 4.

Det er særlig Johnsons berømte kommentar om burkaer som har falt Mohammed Amin tungt for brystet.

He said Mr Johnson had chosen «to mock Muslim women who wear [the] niqab and burka for his own purposes» and had «denied point blank that he had ever said that Turkey was joining the European Union».

I en artikkel i Daily Telegraph i august i fjor skrev Johnson at han ikke gikk inn for å forby burka og niqab, men at det var «absolutt latterlig» at kvinner valgte å «go around looking like letter boxes». Han sa også at de lignet bankranere.

Kontroversielt forum

Conservative Muslim Forum er en omstridt organisasjon, som blant annet har hevdet at britiske forbindelser med Israel kan «damage Britain’s relationships with 1.5 billion Muslims worldwide, including those in Britain.» Forumet har også oppfordret sitt eget parti til å være mer positiv til Irans atomprogram.

Spaltist Melanie Phillips (Daily Mail, Spectator) uttalte følgende om forumets rapport An Unquiet World: «The recent paper written for the Tories by the Conservative Muslim Forum is a deeply troubling document. Set up to provide a dialogue with Britain’s Muslims and advise on tackling Islamist extremism, the group merely demonstrated depressingly that it shares many of the culturally belligerent attitudes driving that extremism.»

Rapporten ble også kritisert av Nile Gardiner (National Review Online), som mente at den «openly appeases Islamic radicalism», samt fastslo at  «The establishment of the Conservative Muslim Forum is a dangerous flirtation with Islamic extremism that should be brought to an end.»

Boris vil være seg selv

Under sin offisielle valgkampåpning onsdag svarte Johnson på spørsmål om sine tidligere uttalelser. Han lovet ikke noen endring i stil:

– Hvis jeg noen ganger har uttalt meg støtende i mine forsøk på å få fram det jeg virkelig mener, så er jeg lei meg for det, men jeg vil fortsette å uttale meg så tydelig som jeg kan, for det er det jeg tror det britiske folk vil ha.

Det virkelige problemet er at politikere altfor ofte snakker tåkete og pakker tingene inn i byråkratiske floskler. Det gjør at folk føler seg fremmedgjort, fastslo Johnson.

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.