Konservative Afzal Amin forsøkte å få EDL til å lage en jukse-demonstrasjon mot en ny atten millioner punds mega-moské. Demonstrasjonen skulle aldri finne sted, plottet var at Amin skulle «stanse» den og dermed få æren for å ha avverget situasjonen.

Afzal Amin ville kapre stemmer ved å piske opp stemningen rundt moské-planene. Men han ble umiddelbart suspendert av partiet da planen ble avslørt.

Afzal Amin hatched a scheme to persuade the English Defence League to announce an inflammatory march against a new £18million ‘mega-mosque’. But – as he revealed in secretly filmed footage obtained by The Mail on Sunday – the plan was that the demonstration would never actually go ahead.

And when the phoney rally was called off, the fiercely ambitious Amin, a Muslim, intended to take credit for defusing the situation – winning over voters, and police, in the marginal seat of Dudley North. 

Untitled-10.jpg

Smil til kamera, Amin! Din politiske karriere er over.

Som gjengjeld for lissom-demonstrasjonen lovte Amin å bli EDLs trofaste allierte som skulle hjelpe til med å spre deres synspunkter hvis han ble valgt til Parlamentet. Han ville også betale EDL-medlemmer for dør-til-dør valgkampanjer på hans vegne i Dudley. Det er for øvrig ulovlig å betale folk for å aktivt delta i valgkamp ved hjemmebesøk.

Men hele den flotte planen til Afzal Amin gikk rett i bøtta. Tommy Robinson filmet møtet med skjult kamera. Han hadde slett ikke tenkt til å bli utnyttet i dette maktspillet.

Untitled-28.jpg

Amin plotter i vei og undervurderer EDL-gutta, som er langt mer «streetwise» enn ham selv.

The recordings relate to a meeting in an Indian restaurant in Birmingham on Monday night between Mr Amin and Mr Robinson, as well EDL chairman Steve Eddowes, and a subsequent phone call.

26E0D9A400000578-3005845-image-a-68_1426975254990

EDL demonstrerte i Dudley i februar. Afzal Amin ville utgi seg for å være ridderen på hvit hest i håp om å fiske stemmer.

I et utdrag fra møtet sier Amin:

«This is my fantasy. If I could demonstrate to the people in Dudley that I can be a positive voice for community cohesion, for development, for campaigning against the evils and the terrorism and the child grooming and all the rest of it, then that would help me a lot in the forthcoming election.»

De konservative kastet ikke bort tiden. Så fort saken ble kjent, ble det innkalt til krisemøte på lørdag kveld, og Amin ble suspendert.

After an emergency meeting last night, Tory chairman Grant Shapps moved to suspend Mr Amin. A party spokesman said: “Following an emergency meeting, it has been decided to suspend him as a candidate with immediate effect. The Conservative Party views this as a matter of extremely serious concern.”

«Currygate»-plottet begynte i januar med Amins første møte med EDL-leder Eddowes og Tommy Robinson (som fremdeles holder nær kontakt med EDLs ledere).

At that meeting in a Toby Carvery, Amin genuinely tried to persuade the EDL leaders to call off their February protest, but in vain.

Eddowes, 48, recalled: ‘He had wanted us to cancel our protest against the super-mosque in Dudley that we had planned for February 7.

‘That wasn’t going to happen so he just talked about himself a lot and how he knew Churchill’s grandson Nicholas Soames and had met David Cameron.’

The EDL men admitted they were impressed by the Tory hopeful.

But at last Monday’s meeting, Eddowes said he was incredulous.

He said: ‘Tommy had told me that Afzal wanted to meet again and Tommy thought there was something underhand going on. He didn’t go into details.

‘At that meeting, I just listened with bemusement. I couldn’t believe what I was hearing. What he was suggesting was to set up a demo and then cancel it after the idea had made the news.’

Eddowes og Robinson kan gni seg i hendene. Ikke bare kom de to og EDL ut av saken med sin integritet i behold, de har også avslørt en korrupt politiker.

Eddowes said: ‘This was the same guy who had told us he wanted to be Prime Minister. It seemed entirely dishonest to me. The fake demonstration was fraudulently wasting the time of the authorities. Then he said he would pay our members to canvass for him at the Election. I don’t know if that’s legal but it didn’t seem right to me. It felt like he was trying to buy us off.

‘I was really disappointed in the man. I’d met him earlier this year and was really impressed. To me he ticked every box with his British Army background and seemed like a man of real integrity but when I left that meeting on Monday I felt like I wanted nothing more to do with him.’

Robinson echoed that opinion, saying: ‘I was stunned that this respectable man was talking about bribing members of the EDL and organising fake marches. I was equally alarmed when he said he had violently attacked someone. I haven’t been an angel, but this man could win his Election and I felt I had to do something.’

Afzal Amin har vært ansett som en rollemodell for minoritetspolitikere. Vel, innovativ må man jo kunne si at han er. Nei: var. For han er ferdig i politikken etter «Currygate».

Oppdatering 23.03.15: Afzal amin har trukket seg som politiker for de konservative. BBC

Daily Mail  The Independent