Muslimer avholder fredagsbønn på gaten ved rådhuset i Clichy utenfor Paris den 21. april 2017. Foto: Benoit Tessier / Reuters / Scanpix.

Ifølge en meningsmåling som YouGov har utført på oppdrag fra organisasjonen Muslim Council of Elders, en av pave Frans’ dialogpartnere under det nylige besøket på Den arabiske halvøy, mener nesten halvparten av de spurte i Frankrike og Tyskland at det er en fundamental konflikt mellom islam og verdiene i deres respektive land.

Meningsmålingen ble gjennomført i fire vestlige land – Storbritannia, Frankrike, Tyskland, USA – og fire muslimske land – Egypt, Emiratene, Algerie, Saudi-Arabia – og den viser at tyskere og franskmenn i større grad enn briter og amerikanere mener at det pågår et sivilisasjonssammenstøt:

Men også i Storbritannia og USA er det langt flere som mener at det finnes en fundamental konflikt med islam, enn de som mener at islam i det store og hele er kompatibelt med verdiene i deres land.

Andre ikke-vestlige religioner bedømmes i langt mindre grad som inkompatible med verdiene i USA og Storbritannia:

In a separate survey experiment for the purpose of comparison, only 14% of US respondents perceived such a clash with Buddhism, with similar or matching results for Sikhism (15%) and Hinduism (14%). Likewise, only 6% of British respondents perceived a values clash with Buddhism, while just 8% said the same for both Sikhism and Hinduism.

På spørsmål om hva slags følelser folk har for islam, svarer nesten halvparten av franskmennene at de er negativt innstilt. En tredjedel er sågar svært negativt innstilt:

Nearly half of French respondents (49%) said they felt either fairly (18%) or very (31%) unfavourable towards Islam, compared with 19% who were unfavourable towards Judaism, 13% unfavourable towards Hinduism, 14% unfavourable towards Sikhism, 9% unfavourable towards Buddhism, and 15% unfavourable towards Christianity.

I Tyskland er det over halvparten som er negativt innstilt til islam:

53% of German respondents were unfavourable towards Islam, compared with a range of only 10% to 22% who were unfavourable to the other religions listed.

I alle de fire vestlige landene er store flertall bekymret for fremveksten av islamsk ekstremisme:

Clear majorities of Western respondents in the study also described themselves as either very or fairly concerned about the possible rise of extremism in Islam, including 72% in both France and Germany, 66% in Britain and 56% in the United States.

Et flertall i alle de vestlige landene mener at de fleste i deres land ville se negativt på at en av deres nære slektninger giftet seg med en muslim:

For Frankrikes vedkommende er det 38 prosent som tror de fleste ville se svært negativt på slike utsikter, mens bare 11 prosent tror de fleste ikke ville ha noe som helst imot det. Igjen er bedømmelsen av andre religioner langt mindre avvisende.

Respondentene i de muslimske landene ser ifølge meningsmålingen ut til å ha en mindre negativ oppfatning av kristendommen enn de vestlige har overfor islam. Det er noe av et paradoks både med tanke på volden mot kristne i muslimske land, samt på at det er en stor menneskestrøm fra muslimske til vestlige land, men ikke i motsatt retning.

Resultatene av meningsmålingen må ha vært en kalddusj for pave Frans i forkant av hans reise til Den arabiske halvøy, hvor han undertegnet en brorskapspakt med det sunni-islamske Al-Azhar-universitetets åndelige overhode, sjeik Ahmed al-Tayeb. Der paven ønsker dialog med islam, vil mange europeerne ha minst mulig med islam å gjøre.

Meningsmålingen fra YouGov har fått forholdsvis lite medieomtale, til tross for at resultatene må sies å være både viktige og oppsiktsvekkende. Blant de 15-20 viktigste avisene i Europa er det kun The Guardian som ser ut til å ha omtalt målingen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.