Sandro Botticelli (ca. 1445–1510), detalj fra fresken «St. Augustin i sitt studerkammer» (1480), Ognissanti-kirken, Firenze. Foto: Sailko / Wikimedia Commons.

Facebook er på mange måter blitt en vits, men det viser seg gang på gang at det liksom ikke er noen nedre grense for absurditetene når det gjelder innhold som er i strid med «community standards» – dere vet, disse globale reglene som skal gjøre Facebook til en trygg opplevelse for alle.

Ja, bortsett fra dem som har sansen for den vestlige sivilisasjonen, dens frihetsverdier og dens røtter, da. Men gi nå blaffen i dem.

Et sitat av teologen og filosofen St. Augustin (354–430 e.Kr.), en av Vestens aller fremste åndelige fedre, som en amerikaner nylig postet til Facebook, viste seg nemlig å være uakseptabelt i Mark Zuckerbergs paradis:

Det er ikke så lett å peke på mange ting som har hatt større betydning for den moralske teksturen i Vesten enn de kristne tankene om synd og selvransakelse. Også i sin sekulariserte versjon gjør de seg fremdeles gjeldende, for eksempel i formaningen til å feie for egen dør først.

Men for Facebook er dette altså skumle tanker, og uansett ikke respektfullt nok – det er sågar hatefullt. Der på huset står man kanskje nærmere islam og den såkalte humanetikken, hvor man stiller store krav til andre og små krav til seg selv.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

 

Lei av Facebook? Følg oss på MeWe, da vel!