Alltinget i Reykjavik. Foto: JøMa / Wikimedia Commons.

Det islandske parlamentet, Alltinget, har vedtatt en ny lov om kjønns­autonomi. Loven innebærer blant annet at islendinger nå kan registrere seg som kjønns­nøytrale, altså verken som mann eller kvinne. Det skriver avisen Dagen.

Den nye loven gir en rekke nye rettigheter til de som ikke definerer seg som mann eller kvinne, og ble vedtatt med klar overvekt. Tre stemte blankt, ingen stemte imot, og totalt 45 stemte for.

Men loven får også konsekvenser for den islandske navne­tradisjonen. Den vanlige praksisen på Island er at barns etternavn settes sammen av fars- og morsnavn, etterfulgt av endingene -son, sønn, eller -dottir, datter.

Dagen skriver at den nye loven åpner opp for en tredje mulighet: endingen -bur, som på islandsk betyr barn. Det vil si at en person som verken identifisere seg som mann eller kvinne, ei heller må identifiseres som noens sønn eller datter.

Islandske borgere står dermed fritt til å velge det nye alternativet dersom vedkommende er registrert som verken eller. Det betyr at Islands tidligere president Vigdís Finnboga­dóttir kan bytte navn til Finnbogabur, altså barn av Finnbogi, som var hennes fars navn.

Islendinger har fram til nå kunnet velge kjønns­nøytrale mellomnavn, men heretter skal også fornavn kunne registreres som verken spesielt mannlige eller kvinnelige. Det har hittil ikke vært vanlig å velge kjønns­nøytrale fornavn på Island.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her