App Store har en app for Rådet for fatwa og forskning som regnes som en gren av Det muslimske brorskap. Det ble grunnlagt av Brorskapets åndelige overhode, Yusuf al-Qaradawi. Appen inneholder antisemittiske uttalelser og Rådet har vist til Sion Vises Protokoller.

Da Apple ble gjort oppmerksom på appen, svarte selskapet at innholdet ikke bryter med reglene.

The Euro Fatwa app was created by the European Council for Fatwa and  Research, an organisation founded by Yusuf al-Qaradawi, who is regarded as  the unofficial chief ideologue of the Muslim Brotherhood.

Qaradawi, 92, has been banned from Britain, France and the US due to his  extremist views, which have included expressing support for suicide  bombers in Israel and regarding the Holocaust as “divine punishment” on  the Jews.

Forbindelsen til Qaradawi og Brorskapet ligger helt opp i dagen:

According to The Media Line, a news agency, the introduction to the app included comments from Qaradawi saying: “Muslims became a disgrace to  Islam and have acted similarly to the Jews who decreed it was correct to  steal.”

Appen lå også på Google Play, men da The Times kontaktet Google forsvant den etter kort tid. Apple derimot har latt den ligge og appen er blant de 100 mest nedlastede i en tredel av europeiske land.

Qaradawi er kjent for å rettferdiggjøre væpnet motstand, inkludert selvmordsbombere, mot både israelere og amerikanere i Irak. Han har ikke forandret syn.

The app gives users advice based on religious rulings, or fatwas,  including declaring that a woman “requires” permission from her husband to   get a shorter hairstyle. It rejects any association between Islamic jihad  and terrorism but, in a clause relevant to Israel and the Palestinian  territories, says “terrorism does not cover in its remit permitted forms  of legal resistance against foreign occupation by all available means,  including armed resistance”.

Tysk etterretning sier at appen er med å radikalisere folk. Men Apple lar seg ikke affisere. De sier de har vurdert appen og funnet ut at den ikke inneholder noe som bryter deres regler.

Germany’s domestic security agency told The National that the app was “a  building block in the process of radicalisation”. Apple said: “Our  guidelines require that apps don’t contain upsetting or offensive content.  We reviewed the app and did not find a violation of our guidelines.”

Apple sells Muslim Brotherhood ‘radicalisation app’

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂