Bob Mueller ga sin foreløpig eneste offentlige opptreden da han leste høyt fra et manus i Justisdepartementet. Foto: Jiim Bourg/Reuters/Scanpix

Spesialetterforsker Bob Mueller ga sin hittil eneste offentlige opptreden siden han tiltrådte som spesialetterforsker i 2017. I åtte minutter leste han opp en tekst om rapporten som bærer hans navn.

Mueller tillot ingen spørsmål, hvilket var merkelig, gitt hvor omstridt han og rapporten er.

Hans opptreden tolkes som en oppfordring til Demokratene i Kongressen om å gå for riksrett.

Demokratene kan ikke bli enig med seg selv. Mueller kan ha gitt riksrettsilhengerne et puff.

Mest oppsiktsvekkende var det at Mueller sa de ville erklært Trump uskyldig hvis de var overbevist om at han var det. Det er en hårreisende uttalelse fra en spesialetterforsker. Hans jobb er å anbefale tiltale eller la være. Ingen kan bevise en negativ, at de er uskyldige. Det er umulig og Mueller vet det godt.

“If we had had confidence that the president clearly did not commit a crime we would have said so,” Mr Mueller said, adding that his report must stand for itself.

Dette var et sigal til den Demokratiske mobben om å fortsette å jage Trump.

Den virkelige grunnen til Muellers opptreden som ikke var spesielt imponerende – han tok ikke spørsmål – kan være å forhindre avsløringene som justisminister William Barr har fått fullmakt til av Trump. Barr har lovet å offentliggjøre dokumentene om bruken av spionasje mot Trump. Det sies at noen av dem kan få taket til å lette.

Trump skal besøke Storbritannia i juni. Det kan bli et besøk som handler om at britene spionerte på Trump-leiren på vegne av USA. Storbritannia virker mentalt svært langt unna det som skjer i USA. Britene har ikke fått med seg at de kan bli truffet av Trump-orkanen.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂