Nytt

Tidligere spesialetterforsker Bob Mueller har sagt ja til å møte for justis og etterretningskomiteen i Representantens hus for å forklare seg om rapporten som bærer hans navn. Mueller fratrådte som spesialetterforsker da han leverte rapporten til justisminister William Barr.

Demokratene ble skuffet og overrasket over at Mueller ikke fant bevis på at Trump og hans team samarbeidet med russerne. Demokratene og Trump-hatende medier hadde i nesten to år drillet inn i publikum at en slik avsløring ville komme. De forsøkte å gi justisminister skylden for å ha feiltolket rapporten. Da deT ikke førte frem skiftet de fokus til «obstruction of Justice», andre del av rapporten. Her nevner Mueller flere eksempler som kunne utlegges som obstruksjon, med et viktig forbehold: Det forutsatte at det var begått en forbrytelse, noe Mueller hadde konkludert med ikke fantes. Det gir ikke mening å hevde obstruksjon hvis det ikke var noen forbrytelse.

Partiene er uenige om hva som er lov. Demokratene har hisset seg opp over at Trump sparket FBI-sjef James Comey. Republikanerne viser til at presidenten har lov til å sparke alle tjenestemenn. Det fremgår klart av konstitusjonen.

Demokratene og Mueller mener også at det taler mot Trump at han flere ganger vurderte å sparke Mueller. Men dette ble aldri noe av og det er vanskelig å anklage noen for noe de ikke gjorde.

I samme diffuse lei går Muellers konklusjon om at han ikke kan frikjenne Trump fordi det ikke er funnet bevis for hans uskyld. Dette er stikk i strid med juridisk praksis og prinsipper i alle rettssamfunn. En etterforsker skal enten si det er grunnlag for å reise sak, eller at det ikke er funnet bevis som gjør det sannsynlig at noe kriminelt er skjedd. Å si at man ikke er funnet bevis for uskyld, er en måte å la mistanken henge over Trump på. Det er umulig å bevise en negativ: Hvordan bevise at man er uskyldig?

Blant Trumps tilhengere var dette et bevis på at Muellers oppdrag var politisk. Staben hans var fulle av Hillary-folk, blant tidligere juridisk leder for Clinton Foundation. Muellers høyre hånd, Andrew Weissmann, gikk på valgvaken til Demokratene.

Men enda verre er at Weissmann deltok i møter om Steele-rapporten så tidlig som i august 2016. Han jobbet den gang i justisdepartementet. Weissmann har vært på innsiden av sammensvergelsen mot Trump.

Republikanerne vil derfor «kjøre» Mueller på hva han vet om Steele-rapporten. Han går i ring utenom Steele i sin egen rapport, selv om den er navet i kampanjen mot Trump.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.