Bob Mueller har satt seg selv vi en håpløs situasjon: Republikanerne kommer skarpskodd til høringen og kjører ham til veggs. Mueller nekter å svare. Men når Demokratene legger ord i munnen på ham om Trumps obstruksjon, er han enig. Slik fremstår Mueller som akkurat så partisk som Republikanerne hele tiden har påstått at han er.

Til tider virker Mueller helt desorientert. Han forstår ikke spørsmålene og må ha dem lest opp to ganger.

Styrkeforholdet har endret seg siden forrige runde med høringer. Republikanerne sitter med så mange bevis. De vet de ikke vil få Mueller til å svare. Men de stiller ham til veggs.

Demokratene leser fra rapporten, særlig annen del om obstruksjon. Men eksemplene de viser til er alle gangene Trump ba sin juridiske rådgiver, McGahn om å sparke Mueller. Men ordren ble aldri utført. Demokratene vil ha Trump stilt for riksrett for noe han ikke gjorde.

Selv Demokratene må skru opp volumet for å få dette til å høres overbevisende ut.

Republikanerne har noen stjerner som har forberedt seg godt. En av dem er John Ratcliffe fra California, som har arbeidet som statsadvokat. Han spør Mueller: Du skriver at du ikke kan erklære Trump for uskyldig. Hvor finner du retningslinjer fra Justisdepartementet som sier at en mistenkt ikke kan erklæres uskyldig hvis man ikke kan garantere at det ikke finnes bevis mot ham? Hvor er dette prinsippet anvendt tidligere? Demokratene sier at ingen står over loven, men for presidenten gjelder det omvendte: Han er utenfor loven. Hva er dette?

Mueller sitter og ser forlegen ut. Han klarer ikke svare.

Dette spørsmålet er for innsiderne. De som har fulgt prosessen. Mueller pulveriserer uskyldpresumpsjonen, at alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist: Han konkluderer i del II av rapporten at de ikke kan utelukket at presidenten er skyldig.

Men med et slikt prinsipp vil ingen kunne erklæres uskyldig som er under etterforskning, for det vil alltid være en mulighet for at det finnes bevis som etterforskerne ikke kjenner. Det vil aldri være et endelig bevis på uskyld.

Dette er et helt vesentlig poeng, for det viser hvor partisk Demokratene og anti-Trump-fløyen har vært, helt fra starten.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.