Michael Cohen reagerer emosjonelt på komiteformann Elijah Cummings sluttbemerkning onsdag 27. februar. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

På samme dag som Donald Trump møter Kim Jong Un i Hanoi, velger Demokratene i Representantenes hus å holde en åpen høring med hans tidligere advokat Michael Cohen.

Cohen er dømt, blant annet for å lyve til Kongressen. Det er big deal hvis det gjelder tidligere valgkampleder Paul Manafort. Men ikke hvis det gjelder en som vitner mot Trump.

Hvordan vet man om en løgner plutselig taler sant? Demokratene og anti-Trump-mediene har selv mistet oversikten. De har hatt en påstand om Russia collusion som de aldri har sluppet og etterhvert klarer de ikke skille på realitet og fantasi.

Det gjelder samtlige danske, norske og svenske medier som etterplaprer CNN og Demokratene. Som barn sa vi: Lyver så han tror det selv.

Tomhendt

Det kom ikke frem noen smoking gun i utspørringen. Cohen kunne kun svare hypotetisk når han ble spurt om han hadde sett eller hørt noe tegn på Russia collusion.

For en med dømmekraften i behold har det lenge vært klart at det ikke er funnet noen slike bevis.

I virkeligheten var høringen onsdag et stort nederlag for Demokratene. De hadde håpet å kunne innlede riksrettssak mot presidenten.

I stedet hev de seg over Trumps karakter, og her er det mye å ta av. Men hvis det verste han har sagt om svarte er at han ikke vet om noe afrikansk land som ikke er shithole country er det bare til å gjespe av. Det gjør ikke inntrykk. Mediene kaster seg derfor over at Cohen kaller Trump rasist, con man og løgner. Men disse ordene er også brukt så mange ganger før at er verdiløse.

Hvis Demokratene skulle ha endret kursen på Russland-sporet måtte Cohen ha servert noe sensasjonelt nytt. Det gjorde han ikke.

Nemesis

Dermed er det Demokratene som risikerer å havne i trøbbel, for i Senatet har Republikanerne flertall og nå er det ikke Mitch McConnell, men Lindsey Graham som slår an tonen. Sammen med representanter som Jim Jordan akter han å trenge til bunns i hva folk som James Comey, Andrew McCabe, Rod Rosenstein og Adam Schiff virkelig har drevet med. Når de må forklare seg under ed kan det bli vanskelig å lyve. Det foreligger allerede så mange inkonsistente utsagn at det skal bli nærmest umulig ikke å svare sannferdig.

Det som gjør et slikt utfall sannsynlig er at Justisdepartementet har fått en ny sheriff: William Barr. Han er meget erfaren og ser at FBI og Justis har et alvorlig omdømmeproblem. USA kan ikke leve med at halvparten av velgerne ser at det finnes en lov for Loke og en for Tor.

Dum og blond

Den norske eliten år ikke med seg dette. Den har invitert Hillary Clinton til årets kvinnedag. Dette er det samme som å blottlegge seg selv: At man er dum og blond, selv etter at teppet har gått ned for Clintons. Det gjelder Clinton Foundation og epostserveren, men også Cohen-høringen: For Cohens advokat er Clintons langvarige venn og juridiske rådgiver Lanny Davis. Det er han som «snudd» Cohen og fått han til å vitne mot sin tidligere sjef, selv om det er ved å ødelegge Cohen.

Alle vet at Trump ikke er noe dydsmønster. Cohen betalte Stormy Daniels på vegne av Trump. Alle forstår det. Men so what? Når Billy Bush-videoen noen uker før valget ikke ødela Trump, vil et seksuelt sidesprang heller ikke gjøre det. Velgerne prioriterer hva Trump sier han vil gjøre – og han gjør det. Når medier og Demokratene fortsetter å mase blir velgerne irritert.

Norske medier stiller her i den mest stupide klassen. Velgerne i USA har fått vite at Kongressen har sitt eget fond som går til å dekke over for kongressmedlemmer som har hatt seksuelle forbindelser som ikke tåler dagens lys. Det er snakk om millioner av kroner. Ville det ikke være naturlig å be om full åpenhet om hvem som har fått hva? Vi kjenner en del navn, men langt fra alle. Det overrasker ikke at synderegisteret er fordelt mellom partiene.

De største hyklerne

Velgerne har ikke glemt Mary Jo Kopechne som døde da hun satt som passasjer med senator Ted Kennedy ved rattet, 18. juli 1969. Etter å ha kjørt i elva på Chappaquidick island. De to ordene – Mary Jo Kopechne og Chappaquidick kom til å forfølge Ted Kennedy til hans død. Noe døde i elva og det var tilliten til en elite som frikjenner seg selv samtidig som den gir seg selv friheter som ingen andre har. Ted Kennedy gikk hjem og fortalte ikke politiet om ulykken. Han ringte foreldrene, men fortalte ikke at han var sjåfør. Han ba heller aldri foreldrene om unnskyldning.

Chappaquidick var grunnen til at Ted Kennedy aldri ble president.

Bill Clinton ble president, men klarte ikke legge av seg damehistoriene han var kjent for i Arkansas. Da han ble avslørt med Monica Lewinsky løy han det amerikanske folk rett opp i ansiktet: I never had sex with that woman.

That woman skulle bli Clintons måte å omtale Lewinsky på. Selv i 2017 da han i kjølvannet Harvey Weinstein og #metoo fikk spørsmålet om han hadde bedt henne om unnskyldning, sa han at han hadde bedt verden om unnskyldning, men ikke «that woman».

Alle oppegående amerikanere har disse historiene i bakhodet. De ser noen mønstre hva gjelder en elite som utad fremstår som liberale og feminister, men i virkeligheten er noe helt annet.

Hysteri

Demokratene overkompenserer ved å bli hysterisk opptatt av kvinnelige ofre, at de alltid snakker sant, selv når det er 34 år siden og ingen vitner til å bekrefte historien. Men når to svarte kvinner forteller om overgrep fra en Demokratisk viseguvernør i Virginia som stammer fra 2000 og 2004, blir de tause.

På amerikansk kalles dette å være bigott, og velgerne er fed up. De vet at Trump ikke har vært noe dydsmønster og heller aldri har utgitt seg or det.

Slår ikke

Men selv Michael Cohen sa onsdag at en historie om at Trump skal ha slått Melania i heisen, ikke stemmer. – Trump ville aldri gjort noe slikt. Han ville aldri slått Melania, sa Cohen.

Hvis Demokratene ikke kunne henge Trump med Russia collusion, kunne de kanskje skandalisere ham? Det har gått rykter om a love child? Stemmer ikke, sa Cohen. -Har du betalt utgifter til medisinske inngrep? Nope, sa Cohen. Det ble ment abort.

Finnes det en video av tissehistorien? Nei, det eksisterer ingen film, sa Cohen. Tissehistorien er helt sentral i Steele-rapporten som Demokratene bestilte for å vise at Trump var i lomma på Putin: Russerne satt på en film av Trump i seng med russiske prostituerte på Ritz Hotel i Moskva.

-Det finnes ingen film, sa Cohen.

Steele-rapporten ble publisert i sin helhet av BuzzFeed.

Norske medier labber ut i grøten rundt Trump, uten helt å merke at det lugger kraftig: Oslo Redaktørforening har invitert Craig Silverman fra BuzzFeed for å fortelle hvordan man ser forskjell på ekte og fake news.


Craig Silverman til ORs årsmøte
Fakta og feil – hvordan forholder vi oss?

En av verdens ledende eksperter på verifikasjon av fakta og avsløring av falske nyheter, Craig Silverman, kommer til Oslo Redaktørforenings årsmøte  5. mars. Silverman er media editor i BuzzFeed News og var helt i front i kartleggingen av hvordan desinformasjon ble spredd på sosiale medier under den amerikanske valgkampen.

Man tilkaller altså en redaktør som publiserte tidenes falsum som har vært brukt av Demokratene til å kjøre prosess mot Trump i snart tre år, uten ett fellende bevis.

Men det stopper ikke der. Så sent som 17. januar publiserte BuzzFeed.com en sensasjonell story: Trump hadde bedt Cohen lyve til Kongressen. Hvis dette var sant satt Trump i deep shit. Da hadde BuzzFeed.com skutt gullfuglen.

Men mindre enn 24 timer senere ble den skutt ned av det som skulle vært kilden:

Special counsel Robert S. Mueller III’s office on Friday denied an explosive report by BuzzFeed News that his investigators had gathered evidence showing President Trump directed his former lawyer, Michael Cohen, to lie to Congress about a prospective business deal in Moscow.

“BuzzFeed’s description of specific statements to the special counsel’s office, and characterization of documents and testimony obtained by this office, regarding Michael Cohen’s congressional testimony are not accurate,” said Peter Carr, a spokesman for Mueller.

The statement was remarkable on several levels — first, the special counsel’s office speaks exceedingly rarely, and second, the statement seemed to drive a stake through a sensational allegation that Democratic lawmakers suggested earlier in the day could spell the end of the Trump presidency. As earthshaking as the claims in the story were, no other media organizations were able to match them.

In a rare move, Mueller’s office denies BuzzFeed report that Trump told Cohen to lie about Moscow project

Dette er mediet som skal fortelle Oslo redaktørforening om forskjellen på ekte og falske nyheter.

Praha

Ett av de mest sentrale påstander i Steele-rapporten er av Michael Cohen skal ha møtt russerne i Praha.

-Har du vært i Praha?

-Nei, jeg har aldri vært i Tsjekkia, svarte Cohen.

Cohen har ikke endret forklaring på dette punkt: Han har hele tiden fastholdt at han aldri har vært i Praha.

Ikke på noe vesentlig punkt er Steele-rapporten bekreftet. Det har vi tidligere FBI-sjef James Comeys egne ord for.

Troverdighet

Cohen ble spurt om han forteller klienter at han gjør opptak. Svar: Negativt. -Har han tatt opp flere enn Trump? Ja.

Cohen ilte til med å forsikre at han gjerne stiller alle opptak til disposisjon for Kongressen og at Bob Mueller og hans team allerede har dem.

-Du selger altså ut klient-sekretessen uten å blunke? En av de viktigste forutsetningene for tilliten mellom klienten og hans advokat, hiver du ut vinduet?

Cohen ble ille berørt. Dette berørte hans karakter, ikke Trumps.

Han har latt seg overtale av Lanny Davis og statsadvokatkontoret i New York til å vende seg mot presidenten.

Han har innrømmet brudd på finansieringsreglene ved valg, noe han ikke hadde behøvd.

Akkurat som Manafort sliter han med flere økonomiske uryddige forhold som ikke har noe med Trump å gjøre.

Men Manafort vendte seg ikke mot Trump, selv om deres forhold var kortvarig.

Cohen var Trumps advokat i ti år.

Tid for jakt på jegerne

Forråder man sin klient for tredve sølvpenger? Hvis han skulle gjort det måtte Cohen hatt noe alvorlig å slå i bordet med. Det eneste han har er 130.000 dollar til en pornostjerne.

Han trodde at Trump kunne ha begått økonomiske misligheter. Men han hadde ingen bevis.

Det var et magert resultat for Demokratene.

De bryr seg mindre om at Cohen er ødelagt. Han kan se frem til tre år i fengsel og han har mistet advokatbevillingen.

Manafort har i det minste bevart om ikke æren, så i det minste litt respekt fordi han ikke har stilt seg til rådighet for Mueller og Clintons.

Men spillet er ikke over: Nå er det det tid for å jage jegerne, og William Barr, generalinspektør Michael Horowitz og Lindsey Graham er klare.

Siste ord er langt fra sagt.

 

 

Synes du dette var en viktig artikkel? Du finner den bare i Document.

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.