Fra et Confucius-institutt ved Seneca College i Toronto. Foto: Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine / Wikimedia Commons.

Det amerikanske forsvars­departementet vil ikke lenger sponse studie­programmer i kinesisk språk ved universiteter som er vertskap for Confucius-institutter, som finansieres av Kina og anklages for å drive propaganda og undergrave den akademiske friheten.

Pentagon begrunner dette med hensynet til nasjonale interesser, melder Newsweek. Konsekvensen vil sannsynligvis bli at flere av disse instituttene stenger, skriver det amerikanske nyhetsmagasinet.

Kineserne har ikke gjort noen større hemmelighet av hva som er hensikten med dem:

Confucius Institutes, which are managed by an arm of the Chinese Ministry of Education called Hanban and are funded by the party’s propaganda department, were first launched in the U.S. in 2004. At their peak, there more than 100 at universities across the country, but over the past 18 months around a dozen have closed.

Chinese officials have admitted, the institutes play a crucial role in China’s soft power and propaganda efforts and have been linked to the United Front, the secretive arm of the CCP that tries to promote the party’s policies overseas. Last year, FBI Director Christopher Wray testified to the Senate Intelligence Committee that the agency had «concerns about the Confucius Institutes.»

«It is something that we’re watching warily and in certain instances have developed appropriate investigative steps,» Wray said.

For amerikanske sikkerhetsmyndigheter er det imidlertid et potensielt problem at deres eksperter på kinesisk språk er utdannet i et miljø som er under innflytelse av det kinesiske regimet.

The Chinese government mostly manages the Confucius Institutes’ curriculums, events, budgets and staffing, reportedly requiring Chinese teachers sign contracts saying that they won’t damage the country’s «national interests.»

En rapport fra en komité i det amerikanske Senatet slår dessuten fast at de Kina-sponsede instituttene kan føre til sensur av politisk ømtålige temaer:

«Confucius Institute funding comes with strings that can compromise academic freedom,» the report read. «Indeed, U.S. school officials told the Subcommittee that Confucius Institutes were not the place to discuss controversial topics like the independence of Taiwan or the Tiananmen Square massacre in 1989.

På republikansk side er toppolitikere som senatorene Marco Rubio og Ted Cruz oppmerksomme på risikoen ved kinesisk innflytelse.

For president Donald Trump er det å begrense kinesernes makt en del av hans overordnede strategi. Professor Niall Ferguson har allerede omtalt interessekonfliktene mellom USA og Kina som den nye kalde krigen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂