Christopher Wray forklarer seg for justiskomiteen i Representanes hus. Foto: Tom Brenner/Reuters/Scanpix

FBI-sjef Christopher Wray brukte store ord da han snakket om Kinas tyveri av intellektuell eiendom i et foredrag i Hudson Institute tirsdag. -Det dreier seg om en av de største overførsler av verdier noensinne og det er amerikanerne som betaler, sa Wray.

Wray sa halvparten av alle kontraspionasjesaker handler om Kina.

Speaking at an event hosted by the Hudson Institute in Washington, Wray said that Chinese thefts amount to “one of the largest transfers of wealth in human history,” and that the American people are the victims.

Det kraftige statementet fra FBI-sjefen hjelper Trump som tydeligvis har bestemt seg for ikke å være soft på Kina. Han nevner at det er Kina som er ansvarlige for at USA har en pandemi i nesten alle taler han holder. Også den han holdt på Mount Rushmore 3. juli.

Wray var uvanlig konkret og detaljert i sin kritikk av Kina.

“Of the nearly 5,000 active FBI counterintelligence cases currently under way across the country, almost half are related to China,” Wray said. “And at this very moment, China is working to compromise American health care organizations, pharmaceutical companies and academic institutions conducting essential COVID-19 research.”

At Kina forsøker å hacke seg inn for å stjele forskning som gjør det mulig å være først med en vaksine mot viruset de selv har sluppet ut, vinner dem ingen venner i Washington.

“If you’re an American adult, it is more likely than not that China has stolen your personal data,” he said.

As an example, Wray noted that in 2014 Chinese hackers stole more than 21 million records from the U.S. Office of Personnel Management.

Det massive tyveriet i 2014 fikk ingen alvorlige konsekvenser for Kina. Joe Biden var den gang ansvarlig for Kina og han kjørte en myk linje.

Wray sa kineserne bruker en rekke instrumenter for å få tak i den informasjonen de er ute etter. Bl.a. studenter i USA. Det var i 2019 379.000 kinesiske studenter i USA. Det kan være at ikke alle får komme tilbake. Universitetene protesterer allerede, men Kina har utviklet seg til å bli et sikkerhetsproblem.

The director said that, in some cases, China uses social media platforms used by Americans “to identify people with access to our government’s sensitive information and then target those people to try to steal it.”

Appen Tik Tok er kommet i søkelyset og utenriksminister Mike Pompeo nevnte muligheten for at den vil bli forbudt i USA.

 

FBI Director Wray says half of bureau’s 5,000 counterintelligence cases are related to China

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.