Penn University, der Joe Biden ledet en tenketank, la press på Biden-regimet for at de skulle avslutte et program som skulle avsløre kinesiske spioner i USA. Presset kom etter at universitetet hadde mottatt titalls millioner dollar fra Kina.

Attorney General Merrick Garland shut down the FBI’s so-called China initiative in February 2022 shortly after more than 160 members of the University of Pennsylvania faculty signed and made public an open letter demanding the program be shuttered, on the grounds that it amounted to racial profiling. The faculty letter was part of a larger university battle against the program.

Kina bruker anklager om rasisme som våpen mot vestlige land. Det samme gjorde de 160 ansatte ved Penn University. At Biden-regimet bøyde seg for anklagen sier noe om hvor svak deres motstand mot Kina har vært.
Penn University var ikke alene om å be Biden-regimet avskaffe overvåking av kinesisk aktivitet i USA. Også MIT og Harvard ba om avvikling av programmet.

A handful of left-leaning universities, including Massachusetts Institute of Technology and Harvard, had also previously appealed to the DOJ to close down the program.

To uker etter brevet var sendt etterkom Garland henstillingen.

Two weeks after the letter was sent, Garland announced the termination of the program, sending shockwaves through federal law enforcement.

På justisdepartementets egen hjemmeside ligger det fortsatt en rekke saker som ble avslørt av programmet. Enten regelrett tyveri og spionasje eller institutsjoner og personer som ikke oppga at de mottok penger fra Kina, slik loven krever.

The DOJ’s own website still includes, to this day, a lengthy recitation of criminal cases the 4-year-old program had brought against members of academia who were working with China — either on espionage charges or failure to disclose foreign monies, as is required by law.

Rektor for Universitetet var den gang Amy Gutmann. Hun er senere utnevnt til ambassadør til Tyskland. Gutmann var også vert for den luksuriøse smøreturen som Nicolai Tangen påspanderte et tredvetall norske samfunnstopper samtidig som Yngve Slyngstad varslet at han gikk av som sjef for Oljefondet.

Penn has long ties to both the Biden family and China. Its former president, Amy Gutmann, for instance, was named by the president in 2021 to be his ambassador to Germany.

During her Senate confirmation, Gutmann acknowledged the university took money from Chinese interests but insisted it did not affect the school’s values and that the university even rejected creating a Confucius Institute on campus funded by entities tied to the Chinese government.

«What I do know, and what I make sure of, is that no gifts, no contracts, to the University of Pennsylvania are allowed to threaten academic freedom, are allowed to threaten national security,» she testified. «We do no classified research.»

En måned før justisminister Garland avviklet programmet, holdt FBI-sjef Christopher Wray en tale der han sa de daglig oppdaget kinesiske forsøk på infiltrasjon og spionasje.

«China’s government has the global reach and presence of a great nation, but it refuses to act the part and too often uses its capabilities to steal and threaten, rather than to cooperate and build,» he argued. «That theft, those threats, are happening right here in America, literally every day.»

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.