Nytt

Et kjærestepar inngikk hvert sitt proformaekteskap for å få familiemedlemmer til Norge.

I en dom fra Fredrikstad tingrett kommer det fram at to kvinner og en mann er dømt til 90 dagers fengsel for å ha skaffet to familiemedlemmer ulovlig opphold i Norge.

For den yngste kvinnen blir halve straffen gjort betinget. Den eldste kvinnens forsvarer, advokat Elna Kristin Holt, sier til VG at klienten tar betenkningstid på om hun vil anke.

– Vi har avhørt folk rundt dem, ransaket hjemme hos dem og tatt DNA-prøver av barna. Prøvene viste at de folkeregistrerte fedrene ikke var de biologiske. Dessuten har vi funnet brudebilder av par som ikke hørte sammen, sier politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt til NRK.

De involverte i saken er to søstre på 30 og 40 år, i tillegg til en mann på 42 år.

Omfattende etterforskning

Skarpeid sier at saken startet i 2014.

– Vi fikk et tips om at det var skjedd noe feil. Vi har gjennomført et omfattende etterforskningsarbeid. Blant annet har vi fulgt med på sosiale medier for kommunikasjon og ransaket hjemmene for dokumentasjon. Vi har også DNA-testet to barn, som altså viser seg å ha feil far opplyst i fødselsattesten, sier han.

I utgangspunktet var det satt av en uke i retten til saken.

– De involverte har blitt avhørt flere ganger, og har nektet for forholdene hele veien. Selv etter at vi la fram DNA-bevis. Men så, uken før saken skulle starte, ville de erkjenne. Vi snudde oss raskt rundt og gjennomførte avhør, og nå står vi her med en tilståelsesdom, forklarer han.

Følte seg alene

Den 40 år gamle kvinnen sa i retten at hun følte seg alene etter et samlivsbrudd. Familien i opprinnelseslandet foreslo da at lillebroren skulle komme til Norge.

For å få til dette, ble det ordnet et proformaekteskap slik at han kunne få oppholdstillatelse i Norge som hennes ektemann. Sommeren 2013 kom han til Norge.

Samtidig inngikk kvinnens kjæreste i Norge, mannen på 42, et ekteskap med kvinnens lillesøster, som også fikk oppholdstillatelse samme sommer.

Den eldste søsteren hadde dermed fått både lillebroren og lillesøsteren til Norge gjennom to ekteskap som ikke var reelle. Lillebroren reiste tilbake til hjemlandet i 2015.

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her

Les også