En mor står tiltalt for å ha drept sitt eget barn, stefaren for passiv medvirkning. Fire barn er overtatt av barnevernet. En tragedie har rammet en familie fra Overhalla. Eller..?

Ei treårig jente er død som følge av «vold mot hodet». Mor og stefar er tiltalt for henholdsvis drap og for ikke å ha stanset den dødelige volden. Fire barn lever under barnevernets omsorg.

Dette er historien om hvordan mediene lurer deg. Om hvordan de kommer med halvkvedede viser. Hvorfor? For å unngå å fortelle at vi importerer mennesker fra voldskulturer? For ikke å ødelegge glansbildet av den berikende innvandringen?

***

Natt til 26. juni i fjor rykker helsepersonell ut til en bolig i Namdalen. AMK-sentralen har fått melding om at ei tre år gammel jente er skadet.

Det viser seg at hun er kritisk skadet. I to døgn ligger jenta i koma med kritiske hodeskader.

Så dør hun.

Jentas mor og stefar blir straks fengslet, siktet for å ha utøvd dødelig vold mot jenta. De nekter, og hevder at barnet pådro seg skadene da hun falt ut av en barneseng, noe som rimer dårlig med de omfattende skadene.

Kvinnen er høygravid. Hun føder mens hun er varetektsfengslet. Barnevernet tar straks hånd om den nyfødte.

Nå står de tiltalt i Namdal tingrett i Namsos. Mange medier rapporterer fra rettsforhandlingene, som startet tirsdag. Det har også vært omfattende rapportering i de ti månedene som har gått siden dødsfallet og siktelsene.

Det er en forferdelig sak. Det gjør nesten fysisk vondt å lese detaljene i tiltalen:

Moren skal ved gjentatte anledninger i perioden 14. april til 26. juni 2017 ha slått, sparket eller mishandlet treåringen. Hun skal blant annet ha kastet henne mot ei seng slik at hun fikk et kutt i haka som måtte sys med ti sting.

Moren skal ha slått og stukket jenta med kjøkkenkniv og gafler, og i dagene før treåringen døde skal hun ha kastet henne i gulvet gjentatte ganger. Dette førte til omfattende hodeskader som hun senere døde av, heter det i tiltalen skrevet av statsadvokat Unni Sandøy.

Statsadvokat Unni Sandøy er aktor i saken.

Den 27 år gamle kvinnen nekter straffskyld. Også den 34 år gamle stefaren, som er tiltalt for ikke å ha stoppet volden, nekter straffskyld.

Både den endelige obduksjonsrapporten og rapporten fra de rettsoppnevnte sakkyndige viser at jenta døde i juni i fjor som følge av vold mot hodet.

Volden som er utført, anses som grov, da jenta døde to dager etter at barnet ble hentet ut av hjemmet med ambulanse, og fordi jenta anses å ha vært forsvarsløs. (NTB)

Kvinnen er også tiltalt for å ha mishandlet sine to sønner, den ene er under ti år gammel, den andre trolig noe eldre. Også her er stefaren tiltalt for passiv medvirkning. For ikke å ha forhindret volden.

Det er satt av 15 dager til rettssaken i Namdal tingrett.

Saken er omfattende. Det er satt av 15 dager til rettssaken, som etter planen skal gå fram til 18. mai. Aktor, statsadvokat Unni Sandøy, sier at det blant annet skal spilles av en rekke tilrettelagte avhør av de to øvrige barna i familien.

– Det i seg selv tar tre dager. Dette er en sak hvor alt skal tolkes – og det tar tid, sier statsadvokat Unni Sandøy.

Tolkes? Men… var det ikke en familie fra Overhalla? Nei, det var ikke det. Til tross for at samtlige medier fortier det, dreier det seg ikke om Ola og Kari fra Overhalla.

– Moren er etiopisk statsborger, stefaren er somalisk statsborger, opplyser politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt til Document.

Mediene vet selvsagt dette, men såvidt vi kan se har ingen rapportert det.

Det er imidlertid vanskelig å fortelle historien ordentlig uten å legge ut noen spor. Når statsadvokaten forklarer hvorfor det tar så lang tid, er det vanskelig å la være å referere svaret: «alt skal tolkes».

Men ikke et ord om hvilket språk, hvilket opphavsland. Det kunne jo vært Tyskland. Eller et annet europeisk land.

Både moren og stefaren har også hevdet at jenta hadde gamle skader som følge av «et fall fra en veranda i hjemlandet deres» en tid før hun døde, heter det hos NTB, gjengitt av blant andre TV2 og VG. Enda en dulgt antydning. Hvilket hjemland?

Igjen: Det får vi ikke vite av hovedstrømsmediene.

NRK melder i en bisetning at «Mishandlingen av barna skal ha startet fra familien fikk oppholdstillatelse og flyttet til Overhalla 14. april i fjor».

«Ei 28 år gammel kvinne fra Overhalla» heter det i NRK Midtnytt 13. april. Dagsreyens 21-sending i går kveld ga definitivt ikke grunn til å tro at det er snakk om annet enn en familie fra Overhalla.

Politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt.

Kvinnen kom til Norge i 2014 eller 2015. Politiadvokat Sand husker ikke i farten når vi når ham på telefonen: «Det er så mange papirer…». Til gjengjeld har han mange andre hard facts om den etiopisk-somaliske familien på rede hånd.

Kvinnen kom alene til Norge, barna kom først i mai 2017. Hun etterlot altså tre mindreårige barn i Etiopia i to-tre år. Jenta, som nå er død,  kan knapt nok ha fylt ett år da hun ble forlatt av mamma. Av disse tre barna, hennes særkullsbarn, lever nå bare to gutter. Moren har oppgitt at begge  er født i 2008 – med fire måneders mellomrom. Politiet tviler på den opplysningen.

– Den ene gutten gir uttrykk for at han er eldre enn det moren oppgir, sier politiadvokaten.

De to siktede har også to felles barn, født i Norge, «så der har vi mer kontroll på fødselsdatoen», kommenterer politiadvokaten tørt. De er født i 2015 og 2017 – det siste barnet altså mens moren satt varetektsfengslet.

Moren har midlertidig oppholdstillatelse i Norge, opplyser Sand. Hva med stefaren?

– Han har ikke oppholdstillatelse her i det hele tatt.

– Er han her ulovlig?

– Han er er her trolig på turistvilkår. Det må det være. Han søkte om familiegjenforening med deres eldste felles barn, men fikk avslag. Han har Italia som førsteland, der har han midlertidig rett til opphold, sier politiadvokat Amund Sand.

Somalieren er naturlig nok ikke i jobb, siden han ikke har lovlig opphold, og det er heller ikke kvinnen fra Etiopia. Samtlige fire gjenlevende barn er overtatt av barnevernet.

Nå er en omfattende rettsprosess bare såvidt begynt – etter en lang og ressurskrevende etterforskning. I tillegg er det som nevnt mye som skal tolkes.

Tiden går. Taksameteret går.

Men det verste: En treåring er død. De menneskelige omkostningene ligger helt oppe i dagen. Det er så vondt at man blir helt nummen.

Det som er mer obskurt er motivene for den selektive rapporteringen.

Mediene våre fører oss bak lyset.

 

Last ned tiltalen her

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!