Moren og stefaren påstår at dattera døde som følge av et fall fra sengen sin (sengen til venstre). Den andre sengen tilhører treåringens lillebror. Foto: Politiet

Den etiopiske kvinnen som står tiltalt for å ha slått ihjel sin egen datter (3) har forklart datteren døde av et fall fra senga. – Ikke mulig, sa sakkyndig rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen i sitt vitnemål.

Overlege Stray-Pedersen ved St. Olavs hospital avviste blankt at barnet kunne ha fått de omfattende hodeskadene av å falle ut av sengen sin. NRK refererer fra retten:

– Vi har sett lignende skader på barn før, men da i forbindelse med fall fra en bygård i Oslo på elleve meter, sier den erfarne rettsmedisineren i retten.

Stray-Pedersen er en av de rettsoppnevnte sakkyndige i Overhalla-saken, hvor en mor er tiltalt for dødelig vold mot sin tre år gamle datter, samt mishandling av sine to eldste sønner.

Vi skrev om saken 25. april: Hun står tiltalt for å ha slått ihjel sitt eget barn (3). Mediene tier om hvor hun og stefaren er fra:

Natt til 26. juni i fjor rykker helsepersonell ut til en bolig i Namdalen. AMK-sentralen har fått melding om at ei tre år gammel jente er skadet.

Det viser seg at hun er kritisk skadet. I to døgn ligger jenta i koma med kritiske hodeskader.

Så dør hun.

Jentas mor og stefar blir straks fengslet, siktet for å ha utøvd dødelig vold mot jenta. De nekter, og hevder at barnet pådro seg skadene da hun falt ut av en barneseng, noe som rimer dårlig med de omfattende skadene.

Kvinnen er høygravid. Hun føder mens hun er varetektsfengslet. Barnevernet tar straks hånd om den nyfødte.

Rettssaken startet i Namdal tingrett i Namsos 24. april. Mor og stefar er tiltalt for henholdsvis drap på den treårige jenta, og for ikke å ha stanset den dødelige volden. Alle hennes fire gjenlevende barn lever under barnevernets omsorg.

Ifølge NRK ble det under gjennomgangen av den rettsmedisinske obduksjonsrapporten klart at de omfattende hodeskadene jenta hadde, umulig kunne skyldes et fall fra ei sprinkelseng.

Patologen forklarte i retten at det var påvist både eldre og nyere hodeskader. I tillegg hadde den tre år gamle jenta flere arr på kroppen, på hodet og i ansiktet.

– Jenta hadde veldig mange ulike arr og blåmerker på kroppen. Noen av arrene er vanskelig å forklare, og de er det jeg vil kalle uvanlige, sier rettsmedisiner Stray-Pedersen.

Flere ansatte i barnevernet har avgitt vitnemål. Barnevernet i Namdalen tok hånd om barna da de tilalte ble siktet og fengslet i fjor sommer. Barna blir beskrevet som nærmest hysteriske på denne tiden, skriver NRK.

Av en helt spesiell grunn:

Ifølge en barnevernsansatt var de to eldste guttene livredde for hvite mennesker, og det tok usedvanlig lang tid før de roet seg. De skal ha blitt fortalt av mor at folk i barnevernet brukte vold mot barn.

Det skal også ha tatt flere måneder før de åpnet seg opp og fortalte om situasjonen hjemme. Den yngste gutten har i avhør fortalt om en hverdag med gjentatte slag, spark og andre voldshandlinger utført av mor. På et tidspunkt skal han ha fortalt at han var redd for at mor skulle finne ham og straffe ham for å ha snakket.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.