Nytt

I 2009 avslørte Utlendingsdirektoratet (UDI) over 200 proformaekteskap, og nå risikerer også barna og ektefellene til disse personene å bli kastet ut av Norge. De norske statsborgerne som inngikk de falske ekteskapene går fri; kun en av de involverte ble politianmeldt i fjor. Tilsammen skal UDI ha avslørt 550 proformaekteskap de siste årene.

Svært mange av de som inngikk proformaekteskap kommer fra Konya i Tyrkia. UDI fant at overraskende mange skilte menn med barn fra Konya giftet seg med en norsk statsborger. Etter å ha fått oppholdstillatelse i Norge har de imidlertid skilt seg – og deretter hentet sine familier fra Tyrkia:

Et proformaekteskap er også ulovlig for parten som bor i Norge, og norske ektefeller kan bli dømt til fengselsstraff for å inngå proformaekteskap med utenlandske borgere. Tyrkeren Mustafa har bodd ti år i Norge, men i fjor fikk han varsel om at bosettingstillatelsen hans vil bli inndratt.

For ifølge UDI har 48-åringen kommet seg til Norge gjennom et falskt ekteskap.

Benekter falsk ekteskap

Selv benekter han dette og vil derfor gå rettens vei for å bli i landet.

– Det er slitsomt, veldig slitsomt. Man sliter psykisk på grunn av dette, sier Mustafa.

Regelverket gjør at mange av barna og ektefellene til de som har inngått proformaekteskap kan miste oppholdstillatelsen i Norge. UDIs proformaaksjon kan således føre til at opptil 1500 tyrkere bosatt i Norge mister retten til å oppholde seg i landet, da den er innvilget på bakgrunn av far/ektefelle.

I Mustafas familie har fem personer fått beskjed om at de kan miste oppholdstillatelsen. Men ifølge UDI er det helt uproblematisk.

– Hvis vi tilbakekaller en voksen person og vedkommende har barn, vil vi også vurdere tilbakekallelse av barna, forteller UDIs områdeleder, Snorre Sæther til TV 2 Nyhetene.

– Er det rimelig at barn skal straffes på grunn av voksenes handlinger?

– Nå er det dessverre slik at voksenes handlinger ofte har konsekvenser for barn. Sånn er det også i dette tilfellet. Begår man et alvorlig lovbrudd, slik vi ser det, bør man tenkte igjennom at det kan få konsekvenser for sine nærmeste, sier Sæther.

TV2: UDI avslører hundrevis av jukseekteskap