Justisdepartementet vil legge familiegjenforening på is for asylsøkere som risikerer tilbakekalling av oppholdstillatelse pga feilinformasjon til myndighetene. Men sivilombud Hanne Harlem mener at det har departementet ikke anledning til. Det bryter med menneskerettighetene.

Instruksen fra departementet er rutinemessig å stanse alle søknader om familieinnvandring der det er opprettet en tilbakekallssak. Slike saker opprettes når norske myndigheter mistenker at en person har gitt uriktig informasjon og dermed har fått oppholdstillatelse på uriktig grunnlag.

– Å bli gjenforent med nærmeste familie, som barn og ektefelle, er en rettighet du har hvis nær familie har fått oppholdstillatelse i Norge, sier sivilombud Hanne Harlem.

Familiegjenforening vil gjøre det vanskeligere for myndighetene å tilbakekalle oppholdstillatelsen.

Sivilombud Harlem mener instruksen om å stille familiegjenforening i bero så lenge tilbakekalling utredes, er lovstridig.

De ber om at instruksen endres fordi den er i strid med retten til familieinnvandring og forvaltningslovens krav til saksbehandlingstid, skriver Sivilombudet i en pressemelding. (NTB)

Asylsøkernes rettigheter står over norsk lov. Justisdepartementet kan ikke parkere retten til familieliv selv om asylsøkeren har gitt falske opplysninger til de samme myndighetene.

Mange vil da si at myndighetenes styringsrett blir en illusjon.

Lang saksbehandlingstid kan føre til at søkerne mister denne rettigheten i lang tid. Det igjen kan være en brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), påpeker Harlem.

Dette har rammet et stort antall mennesker siden 2019, kommer det fram i en rapport fra Sivilombudet. (NTB)

Hanne Harlem er en yngre søster av Gro Harlem Brundtland.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.