De siste ukene har både Ap-statsråd Marte Mjøs Persen (Ap) og arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget vært kritiske til Navs håndtering av IT-satsingen Prosjekt 3. 

Nå har også sivilombud Hanne Harlem meldt seg på.

I oktober 2022 opprettet Sivilombudet en undersøkelsessak mot Nav, med bakgrunn i en konkret sykepengesak. Da ble det kjent at tusenvis av personer som hadde klaget på sykepengeavslag, ventet i en kø med saksbehandlingstid på 52 uker, skriver Klassekampen.

Sist uke sendte Nav over nye tall til ombudet som viste at køen, tross de varslede tiltakene, har vokst.

Det utløste et skarpt svar fra Sivilombudet, som skrev:

«Den negative utviklingen i saksbehandlingstida er svært bekymringsfull».

I tillegg gjør ombudet et poeng av at Nav har endret forklaring på hva som er hovedårsak til den lange køen.

Tidligere sa nemlig Nav at et forsinket IT-prosjekt var grunnen til at tusenvis står i sykepengekø. Nå sier de at pandemien er årsaken.

– Det er alvorlige saksbehandlingstider på et område med stor betydning for den enkelte. Samtidig fortsetter saksbehandlingstidene å øke, så jeg mener det ville vært helt uansvarlig av meg som sivilombud å bare slippe det nå, sier Harlem.

Nav skulle spare penger og ventetid med nytt IT-system; har brukt 872 millioner kroner, og ventetiden har økt

Dette er de harde tallene:

  • Da Nav svarte Sivilombudet i oktober 2022, sto 3400 personer i køen. 500 av dem hadde ventet i  over et år.
  • Da Nav ga ombudet en statusoppdatering 30. januar i år, telte køen 4285 personer. Nå har 801 av dem ventet i over et år.

For noen dreier det seg bare om at man kanskje skulle hatt litt mer eller litt mindre i sykepenger, forklarer Harlem.

– Men for dem som har fått avslag eller mangler store deler av sykepengene de mener de har krav på, er det veldig alvorlig. Du kan jo tenke deg: Det du skulle ha til livsopphold, er borte fordi du har fått avslag, og du er selv sikker på at du skulle i hvert fall hatt så og så mye, sier hun, og fortsetter:

– Hva gjør du da i mellomtida? Du må kanskje søke sosialhjelp, eller du må leve på en ektefelle. Det har potensielt veldig store konsekvenser for den enkelte.

Ytelsesdirektør Eve V. Bergli skriver i en e-post at hun har forståelse for kritikken fra Sivilombudet.

«Jeg tar denne på alvor, og vi følger opp de forholdene de påpeker. Vi beklager at det er for lang ventetid på klagesaker, og vi har iverksatt en rekke tiltak for å få ned ventetiden», skriver hun.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp Mesteren og Margarita her.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp De helliges leir!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.