NRKbeta.no kan avsløre at en av de nyeste Nokia-telefonene, Nokia 7 Plus, automatisk sender datapakker til Kina.

Da NRKbeta.no begynner å grave kommer de til China Telecom:

Hver gang telefonen ble slått på, skjermen aktivert eller låst opp, gikk hans geografiske posisjon, samt SIM-kortnummer og telefonens serienummer til en server i Kina.

Dette later til å bekrefte de verste anelser om at Kina tapper utenlandske kunder for sensitive data.

Men hvorfor Nokia?

NRKbeta.no lanserer teorien om at det har skjedd en «feil»: Nokia-telefoner bestemt for det kinesiske markedet ble sendt til utlandet. I Kina drives systematisk personovervåking. Det er ledd i et sosialt scorecard som alle borgere har: Myndighetene overvåker alle handlinger.

Det er altså sannsynlig at dette er en applikasjon som var ment for det kinesiske markedet, men som ved en feiltakelse har blitt distribuert til Nokia 7 Plus-telefoner utenfor Kinas grenser. HMD Global har gjentatte ganger unngått å svare NRK om hvorvidt dette stemmer.

I så fall burde dette skremme utenlandske kunder enda mer fra å kjøpe utstyr fra Kina. Programvaren kunne vært like nyttig i utlandet, til å kartlegge interessante personers bevegelser, hvem de møter osv. For en stormakt som Kina er dette interessant informasjon.

NRKbetas avsløring er derfor politisk interessant. Her har journalist Henrik Lied dokumentert at Kina overvåker borgerne gjennom mobiltelefoner.

Men gjør ikke Google og Apple det samme, f.eks med lokasjonsdata? Jo, det stemmer. Men det spesielle med Kina er at teknologileverandørene er direkte koblet til verdens mektigste politistat, som gjør bruk av datene til sine formål.

For hver avsløring svinner Huaweis mulighet for å vinne 5G-kontrakter. Det må etter dette være nærmest en umulighet for Norge å kjøpe Huaweis servere.