Huaweis logo på selskapets hovedkontor i Reading i Storbritannia. Foto: Reuters / Matthew Childs / NTB Scanpix

Storbritannias mobilleverandører forbys å kjøpe nytt Huawei 5G-utstyr etter 31. desember, og de må også fjerne alle 5G-komponenter fra det kinesiske firmaet fra nettverkene sine innen 2027.

Digitaliseringsminister Oliver Dowden informerte Underhuset om avgjørelsen tirsdag, melder BBC. Sanksjonene mot Huawei er pålagt av Washington, som hevder firmaet utgjør en trussel om nasjonal sikkerhet –  noe Huawei benekter.

Dowden sa sanksjonene mot Huawei vil forsinke landets 5G-utbygging med et år:

– Dette har ikke vært en lett avgjørelse, men det er riktig for Storbritannias telenett, for vår nasjonale sikkerhet og vår økonomi, både nå og faktisk på lang sikt.

Fordi de amerikanske sanksjonene bare berører fremtidig utstyr, mener den britiske regjeringen at det ikke er noen sikkerhetsbegrunnelse for å fjerne 2G-, 3G- og 4G-utstyr levert av Huawei.

Regjeringen ønsker at operatører skal unngå å kjøpe Huawei-utstyr til bruk i fullfibernettet. Han forklarte at det ble gitt ekstra tid til bredbåndsutbygging for å unngå at Storbritannia ble avhengig av Nokia som den eneste leverandøren av noe utstyr.

BT og Vodafone har advart om at kunder kan risikere manglende mobildekning hvis de ble tvunget til å fjerne alle Huawei’s 5G-komponenter på kortere tid enn regjeringen nå har angitt.

Dowden sa i sin uttalelse tirsdag at jo kortere tidsplan for fjerning av Huawei-komponenter, jo større er risikoen for problemer med mobiltelefonnettverket.

Storbritannia vurderte sist Huaweis rolle i teleinfrastrukturen i januar. Det ble da besluttet å la firmaet forbli leverandør, men med tak på sin markedsandel. Snuoperasjonen tirsdag kommer etter at USA i mai innførte nye sanksjoner mot Huawei.

Imidlertid har andre politiske overveielser sannsynligvis også hatt betydning for avgjørelsen, inkludert Storbritannias ønske om å inngå en handelsavtale med USA. Storbritannias forverrede forhold til Kina etter  håndteringen av koronavirusutbruddet og behandlingen av Hong Kong, er ifølge BBC andre underliggende årsaker til forbudet mot Huawei-produkter.

Kort tid før kunngjøringen avslørte Sky News at Lord Browne, Huaweis britiske styreleder og eks-administrerende direktør i BP, vil forlate det kinesiske selskapet før hans sittende periode er over.

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.