Kinesiske «kill switches» er funnet skjult i amerikanske solcelleparker. Noen briter frykter at noe slikt kan finnes også i Storbritannia.
Dette har ført til nye krav om at britenes energiminister Ed Miliband skal stanse utbyggingen av fornybar energi, skriver The Telegraph.
Torsdag ble energiministeren oppfordret til å innføre en «umiddelbar pause» i sin grønne energikampanje for å vurdere om også solkraftverk i Storbritannia er i fare.
Komponentene som ble funnet i USA inkluderte mobilradioer som kunne slå av utstyret eksternt, noe som ifølge Reuters vekket alvorlig bekymring for nettverkssikkerheten.
De ble funnet inne i strømomformere produsert av ikke navngitte kinesiske selskaper.
Ved noen tastetrykk kan kineserne slå av systemet. Uten fungerende strømomformere får man ikke koblet sol- eller vindkraft til resten av strømnettet.
Det er verdt å merke seg at strømbruddet nylig i deler av Frankrike, Spania og Portugal kostet flere menneskeliv. Dette inkluderte en familie på tre i Taboadela, Galicia, etter at de hadde inhalert karbonmonoksid, antakelig fra en ødelagt generator.
Massivt strømbrudd lammer Spania, Portugal og Frankrike: – Kan være cyberangrep
En kilde fortalte Reuters at kompromittering av slikt utstyr ville gi Beijing muligheten til å påføre Vesten strømbrudd, og hevdet at det ville skape «en innebygd måte å fysisk ødelegge strømnettet på».
Kina avviser påstandene, men siden alarmen har gått i USA reagerer også britene.
Andrew Bowie, skyggeminister for energi, sa torsdag at de «bekymringsfulle avsløringene» burde vekke alvorlig bekymring for Miliband. Han krevde en umiddelbar etterforskning.
– Vi var allerede klar over bekymringene som ble reist av Forsvarsdepartementet og sikkerhets- og etterretningstjenestene rundt mulig overvåkningsteknologi på vindmøller bygget i Kina – men gitt Kinas dominerende stilling innen solenergi, er disse utviklingstrekkene like bekymringsfulle, om ikke enda mer.
– Ed Milibands overgang til «Made in China» – ren energi på bekostning av alt annet – er en trussel mot vår nasjonale sikkerhet og gjør narr av hans påstander om energisikkerhet.
– Det er avgjørende at det umiddelbart innføres en pause og gjennomføres en gjennomgang for å sikre sikkerheten og stabiliteten i energisystemet vårt.
En kilde fra solindustrien hevder de bruker strømomformere fra flere andre land enn Kina, som USA, Tyskland og Israel.
Chris Hewett, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Solar Energy UK sier at hvis man oppdager kinesiske omformere, så vil de skiftes ut umiddelbart.
Kinesiske selskaper dominerer markedet for strømomformere, og står for rundt halvparten av verdens totale produksjon. Kina er også dominerende når det gjelder batterier og solcellepaneler, og deres utstyr brukes over hele verden.
Dette har vekket bekymring i enkelte kretser, da Kinas involvering i Storbritannias energiinfrastruktur allerede er under lupen. Med god grunn.
Kinesiskproduserte omformere i USA ble slått av eksternt i november, ifølge Reuters, noe som utløste en konflikt mellom et selskap i Texas og leverandøren Deye, som har base i Zhejiang.
Det er ikke klart om hendelsen hadde sammenheng med funnet av skjulte deler, og det var ingen indikasjoner på at Deye hadde gjort noe galt.
Assisterende redaktør i The Telegraph, Ben Marlow, ser alvorlig på saken i en egen kommentar i dag. Han mener energiministerens Net Zero-hysteri kan dra britene inn i et falskt paradis, «fullt av farer og katastrofer som til slutt kan koste menneskeliv.»
Marlow viser blant annet til solcelleparkene som kan skrus av, og oppsummerer situasjonen slik:
Dette er virkelig stoff for det 21. århundrets mareritt.
Skyggeminister Andrew Bowie advarte nylig:
Denne grønne revolusjonen vil komme med en ‘Made in China’-etikett.
Det begynner å bli nokså åpenbart. USA under Trump har tatt et stort skritt vekk fra det grønne skiftet, mens Vest-Europa kjører på i samme spor.
Fornybarbransjen i Storbritannia er nesten helt avhengig av kinesiske produkter og komponenter, spesielt når det gjelder solcellepaneler og batterier, skriver Marlow. Det samme gjelder Norge.
Den britiske regjeringen begynner å innse farene ved å bruke teknologi fra Kina, men Miliband virker foreløpig uberørt. Våre politikere virker også blottet for bekymring.