Nytt

Fra Islamic Cultural Centre i Oslo. Foto: Bente Haarstad.

Muslimer som er født og oppvokst i Vesten, er mer tilbøyelige til ekstremisme enn muslimer som er kommet til Vesten etter å ha vokst opp andre steder. Det viser undersøkelser gjennomført av psykologer ved universitetet i Uppsala.

I en TT-melding som er offentliggjort i Sydsvenskan, heter det:

I ett försök att ta reda på mer har forskare på institutionen för psykologi vid Uppsala universitet jämfört muslimer som är födda och uppvuxna i västvärlden med muslimer som är födda utomlands, men som har emigrerat till Europa eller USA i vuxen ålder.

Det visade sig att den förstnämnda gruppen i högre grad identifierade sig med muslimer som grupp och visade större ilska över hur muslimer behandlas, jämfört med muslimer som hade emigrerat till Europa eller USA. Det viktigaste fyndet, skriver forskarna, var dock att muslimer födda i västvärlden var mer villiga att använda våld för att försvara muslimer runtom i världen.

Jihad-trusselen mot Vesten må altså forventes å være størst fra muslimer som er oppvokst her. De fleste islamistiske terrorangrep mot Europa og USA er da også gjennomført av personer med en slik bakgrunn, opplyser den svenske avisen.

En av forskerne ved Uppsala-universitetet, Nazar Akrami, er selv oppvokst i Irak. Han forklarer at muslimer som er født i Vesten, blir sinte og frustrerte fordi de har en opplevelse av å bli mislikt.

– De flesta som är födda här tänker att «jag är svensk», men behandlas inte som en sådan, medan de som nyligen flyttat hit mer ser landet som en fristad, säger Nazar Akrami.

Resultatene av forskernes undersøkelser skal publiseres i det internasjonale fagtidsskriftet Psychological Science.

 

Støtt Document

a

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller bidra med et enkeltbeløp:
kr

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.