Sakset/Fra hofta

Erbil, Kurdistan-regionen, Irak. I 2018, fikk kun 32.000 av omlag 1,5 millioner internt fordrevne og flyktninger fra Syria vende hjem eller til et annet land som flyktninger. (Foto: cabinet.gov.krd)

Debatten om hvorvidt «norske» IS-kvinner, barn og tilfangetatte IS-kjempere skal hjelpes «hjem» til Norge, vekker raseri i Midtøsten. Jeg deler det raseriet!

På 70- og 80-tallet var «Orientalismen» et honnørord AKP-mlere og andre «progressive» i den norske andedammen gjerne tydde til for å vise sin intellektuelle overlegenhet. Begrepet var brakt til overflaten av den palestinsk-amerikanske forfatteren og filosofen Edward Said, som i sin bok «Orientalismen» kritiserer vestlige eksperter og synsere for å være euro-sentriske. Det tok noen år før oppgjøret med denne overflatiske og islamapologetiske retningen ble tatt, men den ble tatt. Se her, eller les  Ibn Warraqs bok «Defending the West – A Critique of Edward Said’s Orientalism». (Document.no har i alt 59 artikler om denne eminente kritikeren av islam.)

Min påstand er at den norske debatten om at IS-kvinner og barn «må hentes hjem til Norge» viser ny-orientalismen hos de norske besserwisserne. Tillater man seg å si at IS-kvinner og -barn ikke bør hentes «hjem» til Norge, blir man umiddelbart definert ut av det gode selskap. Ny-orientalistene er ikke bare virkelighetsfjerne «eksperter», slik kollega Øyvind Thuestad skriver i dag, i mine øyne er det de som er rasistiske!

Kurdistan har 1,5 millioner internt fordrevne og flyktninger. Reis og spør hvor mange av disse som synes det er greit at Norge og andre europeiske land henter «sine IS-kvinner og -barn hjem» til terapi og statslønn på for eksempel NAV. Vær forberedt på sterke reaksjoner! De aller fleste av dem drømmer om et liv med noe annet enn en teltduk over hodet. Majoriteten drømmer om å emigrere – flykte – til et land der islamistene ikke har makt og der barna deres kan ta en utdannelse.

Les hva folk utenfor norske akademikeres elfenbenstårn sier om vår vestlige dulling med IS-folket:

It’s amazing to me that captured Western ISIS members are framed primarily as people who might or might not harm their home countries. They are colonizers who enslaved, raped and murdered Syrians and Iraqis. (Outrage in Syria, Iraq as ISIS Members Treated as Celebrities in West)

Les hva Hege Storhaug skriver på rights.no:

Yezidi-jenter fanget av IS har blitt voldtatt av flere hundre menn. Jenter så unge som 10 år har født barn. Kvinner forteller om hvordan de også ble mishandlet av IS-hustruer og deres barn som slaver for dem. Det er de sistnevnte hustruene som trygler om å få komme tilbake til land som Norge og Sverige. Med sine barn som kan ha blitt trent opp til å drepe. Forstår man fremdeles ikke alvoret?

Les artikkelen «ISIS killed my father, took my mother: Traumatized Yezidi children share tragic abduction stories».

Hvis ekspertene/besserwisserne/ny-orientalistene og norske politikere ønsker å hjelpe noen, så burde de tilby seg å bygge barnehjem og skoler for flyktningene, de internt fordrevne og for de «norske» IS-barna – i irakisk Kurdistan eller i Syria. Dersom de også var villige til å bidra til å «av-programmere» barn som har blitt utsatt for IS-indoktrinering, enten i IS-hjem eller i IS-leire, ville de kanskje fortjent vår respekt. I dag fortjener de vår forakt!

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Les også

Les også