Granavolden 17. januar. Avtalen i boks: Siv Jensen, Erna Solberg, Trine Skei Grande, Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Statsministerens kontor.
Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein representerer KrF i flertallsregjeringen Erna Solberg (H) presenterte på Slottsplassen tirsdag.
Ropstad blir barne- og familieminister, mens Bollestad blir landbruks- og matminister. Ulstein er utnevnt til utviklingsminister.
Dagens utviklingsminister Nikolai Astrup (H) blir digitaliseringsminister i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Samtidig er statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) utnevnt til samfunnssikkerhetsminister i Justis- og beredskapsdepartementet.
Stillingene som digitaliseringsminister og samfunnssikkerhetsminister er nyopprettet.
Barne-, familie- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) og landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) forsvinner ut av regjeringen.
Regjeringen teller nå 22 medlemmer, inkludert statsministeren, noe opposisjonen allerede har reagert på.
I tråd med forventningene overføres ansvaret for likestillings- og diskrimineringspolitikken fra Barne- og likestillingsdepartementet til Kulturdepartementet.
Det betyr at Venstre-leder Trine Skei Grande får ansvaret for dette saksfeltet, og at Ropstad fra KrF dermed slipper å fronte regjeringens homopolitikk.
– Et gufs fra fortida, sa lederen av Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan, før regjeringen var presentert.
Samtidig blir ansvaret for tros- og livssynspolitikken overført motsatt vei, fra Kulturdepartementet til Barne- og likestillingsdepartementet.
Ansvaret for sikkerhetsloven og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) overføres fra Forsvarsdepartementet til samfunnssikkerhetsministeren i Justis- og beredskapsdepartementet.
Samtidig betyr Hellelands sorti at regjeringen mangler representasjon fra Trøndelag. Det reagerer trønderske politikere sterkt på.
En ikke-sosialistisk flertallsregjering har vært Erna Solbergs mål i mange år, men veien fram tid har vært lang.
Etter valgseieren i 2013 gikk Høyre og Fremskrittspartiet i regjering sammen, men klarte ikke å få med KrF og Venstre. Forhandlingene i Nydalen førte ikke fram, men det ble etablert en samarbeidsavtale mellom regjeringen og Venstre og KrF.
Etter valget i 2017 ville ikke lenger KrF ha noen samarbeidsavtale, mens Venstre etter en intern prosess gikk inn i regjeringen for ett år siden.
KrF besluttet i fjor høst, etter en opprivende intern prosess, å søke samarbeid med dagens regjering – mot partileder Knut Arild Hareides råd. Sonderinger før jul og forhandlinger nå på nyåret endte med at en ny regjeringsplattform ble godkjent av de fire partiene og presentert sist torsdag.