Maren Ueland – som sammen med Louisa Vesterager Jespersen ble slaktet ned av islamske terrorister i Marokko en ukes tid før jul – ble mandag bisatt fra Time kirke. Tilstede i egenskap av representant for regjeringen var helseminister Bent Høie (H), som holdt en minnetale over Maren.

Statsråden holdt ifølge Stavanger Aftenblad en «sterk tale». Dersom det skal forstås som at Høies tale viste tegn på sterk mental svekkelse, har lokalavisen sine ord i behold.

Bent Høie. Foto: Kjetil Ree / Wikimedia Commons.

Helseministerens innledning var riktignok som seg hør og bør, idet han uttrykte sorg og medfølelse med de etterlatte. Da han kom inn på Marens reise til Marokko, viste han også en smule realisme ved å minne om at livet ikke er risikofritt.

Da Høie deretter sa at det var den livsglade Maren han kom til å huske, var stikkordene derimot gitt for en skandaløs konkluderende formaning:

Det som skjedde med Maren må ikke føre til at vi lar fliken av frykt vokse seg større.

Hvorfor i all verden skal vi undertrykke den instinktive frykten som uunngåelig blir større når vi befinner oss i situasjoner som objektivt sett er farligere enn vi er vant til?

Det ble enda verre:

Vi må fortsette å dra fritt og fryktløst ut i verden.

Vi må fortsette å leve livet.

Statsråden kunne like gjerne ha sagt: Vi må fortsette å være verdens største idioter og mest naive folkeslag. Han gjør oppgaven voksne mennesker påtar seg med å lære bort ansvarlig sikkerhetstenkning, enda tyngre enn den var.

Den skjødesløse holdningen til risiko som Høie viser ved båren til en person som led en fryktelig død etter å ha tatt for høy risiko, vitner ikke bare om en skjærende mangel på musikalitet.

Det Høie manifesterer, er den samme mangelen på mental beredskap som Norge viste i dagene før den 9. april 1940, og som siden har gått som en rød tråd gjennom historien. Særlig vanskelig er det ikke å komme på andre utslag av risikoadferden som følger av denne frastøtende nonsjalante innstillingen til fare – for eksempel at islamterroren er kommet hjem.

Bent Høie viser med sin tale at han er en perfekt representant for en politisk klasse som ikke bare velsigner hasardspill med enkeltmenneskers liv, men med livet til hele nasjonen, som nå er under hurtig avvikling. Høie er riktignok – dessverre – i dårlig selskap, men han er ikke desto mindre en fare for rikets sikkerhet.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.