Tavle

Da statsråd Bent Høie holdt sin minnetale ved begravelsen av Maren Ueland, som sammen med Louisa Vestager Jespersen ble halshugget av islamske terrorister i Marokko i desember, formanet han til at drapene ikke måtte forhindre en fra å fortsette å leve livet som om ingenting var hendt.

Høie er ikke alene om å ha denne nonsjalante innstillingen til personlig sikkerhet. Til NRK Rogaland forteller den profesjonelle turlederen Hilde Ivesdal at hun planlegger en tur med en jentegjeng til Atlasfjellene, nettopp det området hvor Maren og Louisa ble myrdet på så grufullt vis.

Hun legger for dagen en nokså forbløffende egosentrisme:

– Det som skjedde før jul var dypt tragisk, men personlig har jeg aldri opplevd noen ubehageligheter på mine mange turer i Atlasfjellene, eller i Marokko generelt, sier Ivesdal.

Det er riktignok kjedelig at andre blir halshugget, men jeg har jo aldri vært utsatt for noe.

Ivesdal lar seg altså ikke affisere av at andre halshugges, men fremhever i stedet halal-slakternes territorium som noe positivt:

Den erfarne turguiden tenker ikke annerledes rundt fjellturene til Marokko enn tidligere.

– Jeg har forelsket meg i landet og i området. Det er ikke langt fra Europa, men mye mer eksotisk, mener Ivesdal.

I sine reiseråd peker det norske utenriksdepartementet på terrorfaren, hvilket man kanskje kunne ha tenkt på før drapene, all den tid hundrevis av IS-terrorister antas å ha vendt tilbake til Marokko fra Syria eller Irak.

Det amerikanske utenriksdepartementet har dette å si om reiser til Marokko:

The potential for terrorist violence against U.S. interests and citizens exists in Morocco. Moroccan authorities continue to disrupt groups seeking to attack U.S. or Western-affiliated and Moroccan government targets, arresting numerous individuals associated with international terrorist groups. With indications that such groups still seek to carry out attacks in Morocco, it is important for U.S. citizens to be keenly aware of their surroundings and adhere to prudent security practices such as avoiding predictable travel patterns and maintaining a low profile.

Et forutsigbart reisemønster og alt annet enn en lav profil er noe NRK bidrar til ved å opplyse om datoer for reiseselskapers ankomst til landet.

Det er vanskelig å forstå dette behovet for å avdramatisere risikoen for terror på steder med et kjent terrorproblem, som man ikke ser så mye til fordi det i all stillhet brukes voldsomme ressurser på å bekjempe det. Voksne mennesker ordner opp med taushet og diskresjon. Jentegjengen vil neppe få vite hva slags sikkerhetstiltak de utløser.

Assosiasjonen går til en tegnefilm der en gnu drøfter med en annen hvorvidt det er en trestamme eller en krokodille som ligger i vannet. Svaret blir gitt på den harde måten.

Holdningen Ivesdal legger for dagen, minner om den sist ankomne gnuen – eller holdningen gnu nummer én kunne ha vist dersom krokodillen hadde vært en trestamme.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!