Nytt

Louisa Vesterager Jespersen. Foto: Sosiale medier/Reuters/Scanpix 

En av politimennene som holder vakt ved åstedet i Atlasfjellene, bekrefter overfor NTB at tre menn er pågrepet etter drapene på en norsk og en dansk kvinne.

De tre ble pågrepet på en buss rett utenfor Marrakech, opplyser han.

– Bussen kom fra Agadir og skulle til Beni Mellal. De tre hadde barbert seg ganske mye og fjernet mesteparten av skjegget for å gli inn i mengden, sier politimannen.

Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept i det populære turområde i nærheten av landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember. Totalt fire menn er pågrepet mistenkt for drapene.

Norske turister

Mens NTB står ved åstedet, kommer to norske turister forbi – Paal Krokene (53) og hans sønn Mats Krokene (18) fra Ås i Akershus. De har planlagt turen til toppen av Toubkal lenge og fikk vite om det som hadde skjedd på mandag da de var i Marrakech.

De synes det var forferdelig å høre om drapene.

– Men vi føler oss ikke redde og tenker at dette er en enkeltstående hendelse. Det er svært uvanlig. Vi føler oss trygge, sier de to som har vært i Marokko før og mener det ikke er noe farlig land for turister.

18-åringen sier at de stoler fullt og helt på guidene sine.

Ble frarådet telting alene

Lokalbefolkningen opplyser til NTB at de to kvinnene slo opp teltet et kvarters gange nedenfor den kjente helligdommen Sidi Chamharouch der det er tilrettelagt for overnatting og rom til leie. De ble spurt om å overnatte der, men de skal ha sagt at de ville gå videre. De skal også ha takket nei til overnatting hos en lokal mann.

Fjellguiden Rachid Imerhane møtte Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen nær Imlil bare dager før de la ut på turen mot toppen av Toubkal i Atlasfjellene.

– De var blide, pratsomme og omgjengelige og snakket masse med de andre som var der. Jeg rådet dem til ikke å sette opp telt alene, sier han til NTB, som torsdag brukte ham som guide til åstedet på ruten mot Nord-Afrikas høyeste fjell.

Terrenget er bratt, steinete og karrig. Torsdag var det rundt null grader i området og snø på fjelltoppene i morgentimene før solen steg høyere på himmelen og varmet opp dalen.

Sett av lokalbefolkningen

Kjentmann Omar Tansine, som også går opp til åstedet sammen med NTB, forteller at de to kvinnene kom til stedet en gang mellom 19.30 og 20 søndag kveld. Torsdag var det ingen spor etter det som skjedde der.

Det står en enkel steinbu på stedet der kvinnene slo leir. Bua brukes som en liten kiosk, men er stengt. Ueland og Jespersen slo opp teltet sitt utenfor bua siden det da hadde blitt for mørkt å fortsette ned det bratte terrenget til Imlil, en halv times gange unna. Teltet der de antatte gjerningsmennene oppholdt seg, lå etter det NTB anslår om lag 200–300 meter nærmere fjellandsbyen.

Det var et fransk par som først oppdaget de to døde kvinnene mandag og fikk varslet politiet. Åstedet ligger rett ved en av de mest bruke stiene i området, og flere turister og lokale guider passerte de døde før politiet kom opp og sperret av området.

Omar Tansine var en av dem som så de drepte kvinnene, og han forteller at verken han eller andre fra lokalbefolkningen våget å røre noe eller gjøre noe før politiet kom.

Ifølge den lokale fjellguiden ble den ene kvinnen funnet tett inntil veggen på steinbua, mens den andre ble funnet inne i teltet. Øyenvitner har fortalt til VG at begge ble funnet i teltet. Marokkansk politi har ikke bekreftet opplysningene.

Sterke reaksjoner

Dobbeltdrapet i Atlasfjellene har gått sterkt inn på lokalbefolkningen i området. På en kafé i Imlil sitter Mohammed Imzilen. Han eier flere overnattingssteder som brukes av turister i fjellområdet rundt fjellandsbyen, som har rundt 5.000 innbyggere.

Imzilen er sterkt berørt av hendelsen og bryter ut i gråt under samtalen. Han ber om at hans dyptfølte kondolanse blir viderebrakt til både de pårørende og hele det norske og danske folk og sier at saken har gått veldig inn på folk i området.

Om drapene sier han:

– Jeg blir helt syk av å høre om det. Det var grusomt.

På vei ned fra fjellet blir NTBs reporter omringet av flere titall menn fra Imlil som med alvorlig mine og sorgtunge stemmer fortvilet beklager det som har skjedd og kondolerer. De overbringer også en blomst til NTBs utsendte som en symbolsk handling til Norge og Danmark.

– Slikt som dette skal ikke skje i Marokko. Dette er et trygt land, dette har ingenting med oss å gjøre. Dette har ingenting med islam eller religion å gjøre. Dette er bare en meningsløs, grusom forbrytelse, sier Imzilen.