Alternativ für Deutschland (AfD) mener Tyskland må gå ut av EU dersom deres krav om reformer i unionen ikke blir møtt.

Partiets landsmøte stemte søndag inn forslaget som en del av partiets manifest før valget til EU-parlamentet i mai.

Partiet ser en såkalt «Dexit» som en siste utvei om ikke deres foreslåtte reformer ikke endrer EU «innenfor en passende tidsramme».

Blant reformkravene er avskaffelsen av EU-parlamentet og euroen, og en slutt på det partiet kaller «islamiseringen» av Europa. Det er første gang at et tysk parti har foreslått å ta landet ut av EU.

Sammen NATO-medlemskap har medlemskap i EU lenge vært en stor del av landets nasjonale identitet, og én av måtene landet har tatt avstand fra nazi-tiden på samtidig som det har tjent egne interesser.

– I kontrast til det forsøker AfD nå å «gjeninnsette et nasjonalistisk standpunkt» i den politiske debatten, sier historikeren Klaus-Peter Sicktil AFP.

Han sier videre at vedtaket kan sees som en test innad i partiet og blant velgere for å se om EU-motstand er et tema folk kan støtte.

Et stort flertall av Tysklands befolkning støtter landets medlemskap i EU.

I en spørreundersøkelse gjort av EU-parlamentet i november oppga 82 prosent tyskere at de ville stemt for å bli i unionen om landet avhold en folkeavstemning lik den britiske, mens 75 prosent oppga at de ser brexit som enten «trolig» eller «definitivt» feil avgjørelse.

Forslaget fra AfD kommer to dager før det britiske Parlamentet skal stemme over skilsmisseavtalen Theresa May har forhandlet med EU.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.