Mandag 24. oktober skal Underhuset i det britiske parlamentet ta stilling til om det skal holdes folkeavstemning for å avgjøre om Storbritannia skal gå ut av eller forbli medlem av EU. Avstemningen i Underhuset skjer mot ønsket til den britiske statsministeren og lederen av det konservative partiet, David Cameron.

Ledelsen i det konservative partiet har kommet med signaler om at de kan komme til å ta partipisken i bruk for å få de konservative parlamentsmedlemmene i Underhuset til å stemme mot forslaget om en britisk EU-avstemning. Trusselen om partipisken kommer etter at den britiske avisa, Daily Express, har meldt at flere underhus-representanter fra det konservative partiet støtter forslaget om en britisk EU-avstemning. Søndag meldte avisa at så mange som 90 av partiets underhus-medlemmer er rede til å trosse partiledelsen.

Det blir neppe flertall i Underhuset for en britisk folkeavstemning om EU i denne omgangen. Sist britene stemte om medlemskap i EU var i 1975. En fersk meningsmåling viser at 75 prosent av folket i Storbritannia ønsker at landets skal melde seg ut eller reforhandle betingelsene for EU-medlemskapet. Det er 28 prosent som ønsker å melde seg ut av EU og 47 prosent som vil at landet skal reforhandle betingelsene for medlemskap, viser meningsmålingen.

Det er også 67 prosent av den stemmeberettigede befolkningen som ønsker at Parlamentet skal si ja til en folkeavstemning om EU. Et nei i Underhuset mandag vil derfor være i strid med folkeflertallet i dette spørsmålet, og kan komme til å skjerpe splittelsen i det konservative partiet i EU-spørsmålet.

Det er en voksende misnøy i Storbritannia med EU, som ble oppfattet som en ren handelsunion da Storbritannia i sin tid sluttet seg til unionen. Etter hvert som EU-samarbeidet er blitt utvidet og forsterket i retning av en politisk union og en sambandsstat, har det vokst fram en stadig sterkere anti-EU- bevegelse i landet og i det konservative partiet. Storbritannia har også fått et eget parti som jobber på heltid for at landet skal ut av EU, United Kingdom Independence Party (UKIP), som har 13 representanter i Europaparlamentet der partiet gjør seg sterkt gjeldende med sin leder, den svært retorisk begavede, Nigel Farage. Meningsmålinger viser at partiet også er i ferd med å bli et parti man må regne med i de nasjonale valgene. UKIP puster det liberale partiet i nakken når det gjelder oppslutning. Dette skaper lettere panikk hos David Cameron og ledelsen i det konservative partiet. Meningsmålinger viser at UKIP særlig tar velgere fra de konservative, og dette styrker EU-motstanderne i partiet, som er i stadig vekst.

Det er den UKIP-vennlige avisa Daily Express som tilskrives mye av æren for at det britiske parlamentet har sagt ja til å ta stilling til en folkeavstemning om EU, eller rettere sagt, for eller mot EU og om Storbritannia skal reforhandle betingelsene for EU-medlemskapet. Daily Express har i ett år drevet en iherdig kampanje for å få landet ut av EU. I januar i år leverte avisa 373.000 tusen underskrifter med krav om en folkeavstemning til statsminister David Cameron. Siden har avisa samlet flere titusener flere underskrifter med samme krav, og nå har altså Underhuset bestemt å ta stilling til kravet. Resultatet i Underhuset mandag er ikke legalt og juridisk bindene. Blir det mot formodning et ja-flertall, må saken behandles som et lovforslag i Parlamentet for at det skal bli bindende.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂