Nytt

Skottene turde ikke stemme for uavhengighet, men tok hevn ved parlamentsvalget. Dermed ble Labour utradert i Skotland. Hva er Labours utsikter til å komme tilbake uten skottene?

Det er mange skjær i sjøen og mange spørsmål i kjølvannet av det britiske valget.

Først meningsmålingene som alle viste at Labour og Toryene lå «neck and neck» også på valgdagen. Da valgdagsmålingen kom kl 2200 kom resultatet som et sjokk: De konservative gjorde et kjempevalg – hele 316 representanter lå de an til, og Labour hadde 238, et knusende nederlag. Libdem var på 10 og tidligere leder Paddy Ashdown satt i studio og nektet å godta tallene. De måtte være feil. Han lovet å spise hatten sin. Det må han for nå står Libdem til 8.

UKIP fikk mange stemmer lokalt, men når ikke opp. Selv Nigel Farages plass er nå usikker. Den forandring som foregår i velgermassen blir ikke synlig på overflaten, men den som satt og så stemmetallene kunne se at UKIP skyter i været.

Valgvinneren var selvsagt David Cameron.

Ed Miliband var flink til å skyte seg selv i foten. Da han sist fredag sa på direkten at han ikke ville samarbeide med SNP, avskar han seg selv fra et mulig flertall. Det er uforståelig at han stengte døren før han trengte det. I politikk skal man holde velgerne happy hvis man kan. SNP ønsket å dra Labour til venstre, og blant Labours velgere er det nok flere som kunne tenkt seg det. Miliband kunne latt dem tro det.

Ifølge documents Hanne Tolg var det utsiktene til et sterkt SNP som fikk mange engelskmenn til å stemme Tory. Engelskmenn ønsket ikke at skottene skulle bli sittende på vippen.

Hvis man ser fremover er det Camerons løfte om folkeavstemning om EU-medlemskapet innen utgangen av 2017 som skaper mest spenning. Det løftet må han nå holde. På bakgrunn av risikoen for grexit er fremtiden høyst usikker for unionen. Den kan nok overleve en grexit, men et EU uten Storbritannia er vanskelig å se for seg.