Det britiske selvstendighetspartiet, UKIP, har vært i fortrolige samtaler med åtte konservative parlamentsmedlemmer med tanke på en overgang til UKIP, melder avisa The Daily Telegraph. Det er kassereren i UKIP, Stuart Wheeler, som har ført samtalene med de konservative parlamentsmedlemmene. Noen av samtalepartnerne har signalisert at de er villig til å slutte seg til UKIP, sier han. Samtalene må ses på bakgrunn av den stadig økende motstanden i Det konservative partiet mot EU og EU-politikken til statsminister David Cameron.

Millionæren Wheeler er selv en av dem som har forlatt de konservative og gått over til UKIP.  Under valgkampen i 2001 bidro Wheeler med 5 millioner pund til Det konservative partiet og var dermed partiets største økonomiske bidragsyter. Etter at han meldte overgang til UKIP i 2009, bidro han med 100.000 pund til partikassen til UKIP.

Samtidig med truslene om mulige avskallinger til UKIP, taper de konservative oppslutning hos velgerne. I suppleringsvalg nylig ble UKIP det andre største partiet med 21,8 og 11,8 prosent av stemmene i henholdsvis Rotherham og Middlesborough. Mulige avskallinger av parlamentsmedlemmer og sviktende velgeroppslutning gir bud om at Det konservative partiet er i ferd med å rakne i sømmene. Denne utviklingen har gjort at det er stemmer i partiet som har tatt til orde for et samarbeid med UKIP foran parlamentsvalget i 2015. I et slikt samarbeid skal UKIP ikke stille kandidater i kretser der de konservative står i fare for å miste sine parlamentsrepresentanter, mener de som står bak forslaget.

UKIP-leder Nigel Farage har sagt at partiet ikke er «til salgs» og at Cameron & co vilkårsløst må gå inn for en folkeavstemning om EU for at det skal kunne bli snakk om noe samarbeid. Farage har også sagt at han ikke vil forhandle med de konservative medmindre Cameron går av som statsminister og erstattes av undervisningsminister Michael Goove som Farage mener er mer «open minded» enn Cameron.

En av de ledende konservative politikerne, Grant Shepps, avviser et samarbeid med UKIP og sier at de konservative vil kjempe for å få flertall alene i parlamentet. De konsevative regjerer som kjent i dag i en koalisjon med de liberale.

Tilfriskningen av EU-debatten i UK vekker også uro i andre store EU-land. Italias statsminister, Mario Monti, sa nylig i et tv-program at noen i Europa ville bli lettet dersom UK gikk ut av unionen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂