Nytt


Foto: Google/aldrimer.no

Når skandalen blir for stor inntreffer en pinlig taushet. Nettstedet aldrimer.no kunne torsdag avsløre at Forsvaret deler fiberlinjer med en russisk datasentral på kaia i Vardø. Hvor er reaksjonen? Det er tyst.

Det russiskeide selskapet Arctic Catch har siden i sommer drevet en gigantisk datasentral på kaia i Vardø. Direktør Konstantin Vasilenko sier at selskapet bedriver utvinning av kryptovalutaen bitcoin. Men verken presse eller noen andre slipper inn på området til det russiske firmaet, som heller ikke vil opplyse hvem som leier kapasiteten fra den gigantiske dataparken lokalene huser.

Gjennom åpne, offentlige kartkilder og nettsider, har Aldrimer.no framskaffet informasjon om at fiberlinjene Arctic Catch leier hos lokale Ishavslink fører til samme fibersentral som Forsvarets fiberlinjer går gjennom. Fibersentralen ligger på tomta til den russiskeide datasentralen.

Hvordan kan overhodet en russisk datasentral få lov å etablere seg i Norge? I tillegg deler Forsvaret fiberlinjer med russerne.

Denne skandalen føyer seg inn i rekken. KNM Helge Ingstad var kanskje ingen vanlig ulykke, men uttrykk for en mentalitet? Samme mentalitet som har lagt ned store deler av Forsvaret.

I sin Risiko og Sårbarhetsanalyse for 2017 skriver Nasjonal kommunikasjonsmyndighet heter det at det å tappe en fiberkabel krever avansert kunnskap og utstyr som bare stater rår over. Det er jo nettopp det den russiske datasentralen i Vardø må antas å besitte.

Hvilket land tillater fremmed makt å etablere hemmelige datasentraler på egen jord? Hvem har gitt denne tillatelsen? Selv om kommunale myndigheter gir byggetillatelser og den slags, må et slikt anlegg ha vært klarert høyere opp. Finnmark har alltid vært spesielt.

Har Norge allerede kapitulert?

 

Forsvarets datalinjer via russisk datapark

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.