Blant de 56.600 barna som ble født i fjor hadde 20 prosent, 11.200 barn, foreldre som begge var født i utlandet.

I 2017 var fødselsraten i Norge rekordlav, med forventet antall barn per kvinne på 1,62. Fødselsraten fortsatte å falle i de tre første kvartalene i år.

Pilene for norsk fruktbarhet går rett ned, skriver Klassekampen. For et tiår siden var Norge ett av de mest fruktbare landene i Europa i 2009, og det var ventet at kvinner i Norge skulle få 1,98 barn hver, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Siden da er det gått nedover, til et bunnivå i fjor, og nå ligger det an til bli enda lavere.

– Fødselstallene til og med tredje kvartal ligger på et lavere nivå enn i 2017. I de tre første kvartalene er det født litt over 1.100 færre barn enn i tilsvarende periode i 2017, sier rådgiver Espen Andersen i SSB.

Endelige fødselstall for 2018 publiseres 22. februar 2019.

Ifølge en fersk forskningsrapport fra Institutt for samfunnsforskning er hovedårsaken til nedgangen at begge foreldre er i full jobb, de velger å stoppe ved to barn og dropper å få et tredje barn. Lengre utdanning og økonomi veier tungt når folk vurderer hvor mange barn de skal ha.

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!