Nytt

KDs Ebba Busch Thor og Ulf Kristersson kan danne regjering og Annie Löof og Jan Björklund kan være parkert.

Ulf Kristersson, leder av Moderaterna i Sverige, kommer med et utspill som parkerer Centern og Liberalerne og åpner for at Moderaterna enten danner regjering alene, eller sammen med Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.

Det er taktisk klokt. Center og Liberalerne har ivret for en blokkoverskridende regjering, dvs med Socialdemokraterna. Men Löfven har sagt nei. Situasjonen er låst.

Med sitt utspill lager Kristersson en åpning. Han kvitter seg med to partier som overhodet ikke vil ha noe med SD å gjøre, men er villig til å samarbeide med Miljøpartiet. Samtidig gjør han plass for Kristdemokratene, som flere ganger har antydet at de kan tenke seg å forhandle med SD.

Kristersson gjør med dette en historisk åpning til høyre. KD vil være lett å få med seg. Hvis de skal kunne danne regjering med støtte fra SD må de ha noe å tilby. Kald skulder-linjen går ikke. Det må være vilje til genuint samarbeid, med respekt for uenighet.

 

Ulf Kristerssons nya plan: M kan bilda regering ensamt